Devenport: Sve pohvale Šabiću
Foto: Fonet

Borac u praksi

Devenport: Sve pohvale Šabiću

Društvo -
EU diplomata je kazao da poverenik može biti ponosan na podizanje svesti i znanja građana Srbije, kao i na veliki procenat uspešnih intervencija koje ima u zaštiti njihovih prava

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić na najbolji način pokazao kako se u praksi bori za primenu evropskih i univerzalnih standarda. To je rekao šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je Šabić dao veliki doprinos u oblastima koje su ključne za poštovanje ljudskih prava.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, na kojoj je obeleženo 10 godina postojanja institucije poverenika, Devenport je kazao da su te oblasti od posebnog značaja za sve građane EU i samim tim za proces pregovora o članstvu.

"O tome koliko su uspešni u svom radu najbolje govori i poverenje građana koji se u velikoj meri obraćaju nezavisnim institucijama tražeći zaštitu svojih prava. Poverenik je od početka radio predano na edukaciji građana o njihovim pravima i bio je prisutan u javnosti i na društvenim mrežama", naveo je Devenport. On je kazao da poverenik može biti ponosan na podizanje svesti i znanja građana Srbije, kao i veliki procenat uspešnih intervencija koje ima u zaštiti njihovih prava. Devenport je naveo da je EU u svojim izveštajima uvek pozitivno ocenjivala rad poverenika, kao i stručnost njegovog tima.

On je dodao da je poverenik zabeležio povećanje broja zahteva za pristup informacijama u oblasti javnih nabavki, privatizaciji, koncesija, javno-privatnog partnerstva i drugih procedura koje utiču na budžet. Devenport je istakao i važnu ulogu poverenika u pripremi prvog nacrta zakona o zaštiti prava uzbunjivača i dodao da kada je reč o zaštiti podataka o ličnosti, potrebno usklađivanje pravnog okvira sa evropskim standardima. Šef Misije OEBS-a u Srbiji Piter Burkhart istakao je da bez slobodnog pristupa informacijama nije moguća efikasna borba protiv korupcije.

"Time što omogućava da informacije budu dostupne građanima poverenik i njegov tim sprečavaju pokušaje prikrivanja korupcije i druge zloupotrebe pod plaštom tajnosti", kazao je Burkhart i dodao da se "u najsnažnijim demokratijama širom sveta stalno vodi borba između tajnosti i javnosti".

On je kazao da se "pravo javnosti da zna često" žrtvuje u ime nacionalne bezbednosti, ali da je Šabić u poslednjih 10 godina doprineo da u Srbiji bude prepoznato to pravo. "Međutim, mnogo izazova je pred nama i ovaj posao nije završen. Vlada Srbije ni u jednom od slučajeva nije obezbedila izvršenje odluka poverenika što je njena zakonska obaveza. To može da dovede do povećanog broja predmeta iz Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu", kazao je Burkhart.

Sednica Odbora za kulturu i informisanje počela je danas sa 45 minuta zakašnjenja, jer su članovi Odbora prisustvovali sednici Skupštine Srbije, gde je u toku bilo glasanje o dnevnom redu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track