Najnovije vesti

DIREKTOR KLINIČKOG CENTRA: Bez veze nema dobrog lečenja!
Foto: Zorana Jevtic

Bolno iskren

DIREKTOR KLINIČKOG CENTRA: Bez veze nema dobrog lečenja!

Društvo
Pacijent koji nema vezu osuđen je da čeka duže na preglede i medicinsku pomoć nego što je to predviđeno po proceduri, kaže Miljko Ristić

BEOGRAD - Direktor Kliničkog centra Srbije i kardiohirurg Miljko Ristić izjavio je da pacijent u Srbiji, koji nema vezu, ne može da dobije dobru lekarsku pomoć.

"Iskreno, ne može! Izabrati pravog lekara redovnim putem je teško. Pacijent koji nema vezu osuđen je da čeka duže na preglede i medicinsku pomoć nego što je to predviđeno po proceduri", rekao je Ristić.On je kazao da je zbog toga na Klinici za kardiohirurgiju uveo pravilo da svaki pacijent koji je došao, jer mu nije bilo dobro, mora da se primi i da nema ostavljanja od petka do ponedeljka. "Takođe, primamo i pacijente sa Instituta 'Dedinje', kojima se operacije zakazuju za dve godine", rekao je direktor KCS.

Upitan da li srpsko zdravstvo ima budućnost, Ristić je naveo da je to veoma teško bez novca.

"Vratiti porodičnog lekara"

"Zdravstvo treba organizovati tako da lekar bude što dostupniji. Treba vratiti i porodičnog lekara koji živi i radi u neposrednoj blizini svojih pacijenata, kome mogu da se obrate i u dva sata ujutro. To nisam izmislio, već video u inostranstvu", rekao je dr Ristić.

On je rekao da se apsolutno zalaže za izjednačavanje privatne prakse sa državnom. "U svim granama medicine, od ginekologije do ušnog, ne bi bio problem organizovati privatnu praksu, ali to mora da se reši tako da deo troškova snosi RFZO. Kada imamo liste čekanja država je u obavezi da obezbedi lečenje, i to ne u inostranstvu, već i u zemlji i privatnim ustanovama", istakao je direktor KCS.

"Znanje srpskih lekara je loše"

Upitan da prokomentariše sa kakvim znanjem dolaze studenti sa Medicinskog fakulteta i kakvo je znanje srpskih lekara, Ristić je rekao - loše. "Loše je i to vidim kad me pozove prijatelj i zamoli da mu obezbedim pregled kod urologa specijaliste sa kojima godinama sarađujem. Imamo 101 kardiologa, a dogodi se da su meni poznati lekari na godišnjem odmoru ili kongresu, pa ja zovem redom... Kada prođem listu od prvih deset, dođem do jedanaestog, verujte mi da do 101. nemam poverenje ni u jednog. To nije uobraženje, to je istina", istakao je direktor Kliničkog centra Srbije i kardiohirurg.

(Politika)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...