Verbić: Većina škola danas radi normalno
Foto: Dado Djilas

Naneta velika šteta učenicima

Verbić: Većina škola danas radi normalno

Društvo -
Vrlo je jednostavna situacija, škola postoji zbog đaka i tačka, sve ono što narušava taj postulat nije nešto čime treba da se bavi škola, rekao je ministar prosvete

BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je da će danas većina škola u Srbiji raditi normalno, a da će potpuna obustava časova biti samo u manjem broju škola i poručio da ministarstvo ne može da toleriše nezaključivanje ocena na kraju polugodišta.

"Vrlo je jednostavna situacija, škola postoji zbog đaka i tačka, sve ono što narušava taj postulat nije nešto čime treba da se bavi škola", rekao je Verbić. On je istakao da će nastavnici koji ne zaključe ocene, snositi odgovornost za to u skladu sa zakonom, ne precizirajući na šta tačno misli. "Imamo zakone i ako ne bude drugog rešenja, to ćemo da rešavomo onako kako piše u zakonu. To znači da ne možemo da tolerišemo kada neko ne zaključi ocene. Direktori će obaviti razgovor sa zaposlenima i potruditi se da srede situaciju u kolektivu", naveo je ministar.

On je rekao da je polugodište ugroženo štrajkom prosvetnih radnika i da je naneta velika šteta učenicima ali i imidžu prosvete. Predstavnici sindikata prosvetnih radnika za danas su najavili poptunu obustvu rada u svim školama u zemlji i organizovanje protesta u većim gradovima. Prosvetni radnici počeli su štrajk 17. novembra, a od tada se u većini škola nastava odvija skraćeno. Oni zhatevaju da budu izuzeti iz smanjenja plata u javnom sektoru i da budu uvedeni platni razredi.

"Niko nije rekao 2017. godina, platne grupe se rade sada i zato je važno da sindikati imaju realistične zahteve", istakao je Verbić i dodao da će se uvođenjem platnih razreda znati "gde je mesto prosvetnih radnika". Verbić je poručio i da moraju da budu nadoknađeni svi izgubljeni časovi, istakavši da je to obaveza direktora škola. "Ta deca koja su otišla u školu su njihova odgovornost, nadam se da će sutra već svi biti u školskim klupama", rekao je ministar prosvete.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja