MUTNO: Princezu Katarinu saslušavaju zbog Tijaninih para!
Foto: Beta Milan Obradović I Nebojša Mandić

Izveštaj radne grupe MUP doveo do kraljevske porodice

MUTNO: Princezu Katarinu saslušavaju zbog Tijaninih para!

Društvo -
Katarina Karađorđević mogla bi da bude ispitana u svojstvu građanina u slučaju prikupljanja novca za devojčicu. Njena fondacija bila je uključena u skupljanje para, a cenu transplantacije NJ. k. v. lično snizila svojom urgencijom

BEOGRAD - Policija će ispitati i ulogu princeze Katarine Karađorđević u slučaju prikupljanja novca za lečenje pokojne Tijane Ognjanović, saznaje Kurir.Fondacija princeze Katarine Karađorđević učestvovala je u prikupljanju novca za Tijanu Ognjanović i upravo su oni uredili da troškovi transplantacije srca budu sniženi sa milion dolara na 750.000.- Katarina Karađorđević bi trebalo uskoro da bude saslušana, u svojstvu građanina, u vezi sa predmetom prikupljanja novca za Tijanu Ognjanović. Njena fondacija je bila uključena u taj slučaj, a sama princeza se sa bolnicom u Hjustonu dogovorila da se cena transplantacije snizi sa milion na 750.000 dolara - kaže izvor Kurira iz istrage.Ima još računa?Nebojša Stefanović, ministar policije, potvrdio je saznanja našeg lista da je radna grupa MUP završila izveštaj i prosledila ga Višem javnom tužilaštvu, te dodao da će u ovom predmetu biti još posla i za policiju i za tužilaštvo.- Očigledno je da će posla i za policiju i za tužilaštvo biti i u narednom periodu, sve dok ne ispitamo sve okolnosti i sumnje vezane za slučaj Ognjanović - rekao je Stefanović za Kurir.

Imali podršku kraljevske porodice... Ognjanovići kod Karađorđevića
Imali podršku kraljevske porodice... Ognjanovići kod Karađorđevića

Kurir je juče objavio da su, prema dosadašnjim podacima, Ognjanovići otvorili dva računa - u Srpskoj banci i banci Dž. P. Morgan Čejs u SAD, na kojima je, kako se pretpostavlja, deo sredstava koja su prikupljena u humanitarnoj akciji, a koja su zadržali za sebe. Međutim, kako saznajemo, roditelji su u više navrata pre smrti deteta i posle toga putovali u Mađarsku, kao i Crnu Goru, pa nadležni ne isključuju mogućnost postojanja još nekih računa.- Nikad nije postojao namenski račun, već štednja po viđenju, račun kod Komercijalne banke, pa su tako građani dovedeni u zabludu. Provera eventualnih računa u Mađarskoj, kao i računa koji je otvoren u Hjustonu u banci Dž. P. Morgan Čejs, nije moguća bez pokretanja istrage tužilaštva, odnosno zahteva za međunarodnu pravnu pomoć. To se odnosi na eventualno postojanje drugih računa u Americi - kaže naš sagovornik. On dodaje i da je Tijana u bolnici provela tek deset dana, a da je veći deo vremena bila smeštena u kući pored bolnice, pa je pitanje šta su Nebojša i Jelena Ognjanović platili čak 1.112.609,30 dolara, koliko su, kako kažu, uplatili bolnici.

Nerealna cena- Stručnjaci iz oblasti dečje kardio hirurgije u zemlji i inostranstvu dovode u pitanje troškove lečenja male Tijane jer smatraju da je cena potpuno nerealna pošto transplantacija, koja je najskuplja, i nije urađena - kaže izvor našeg lista.Nebojša i Jelena Ognjanović ni juče nisu odgovarali na pozive i poruke Kurira.

Dvor se oglasioPRINCEZA NEMA VEZE S NOVCEM

Iz pres službe dvora, na pitanje da li će se Katarina Karađorđević odazvati pozivu, ništa konkretno nisu odgovorili.- NJ. k. v. princeza Katarina nikada nije bila uključena u prikupljanje sredstava za lečenje Tijane Ognjanović, niti je uticala na način kako je novac prikupljan, niti na to ko je davao novac, niti kako je trošen. Ona je pomogla u pronalaženju besplatnog smeštaja za roditelje i Tijanu tokom njihovog boravka u Hjustonu i zamolila bolnicu da snizi troškove lečenja i operacije.Biljana Latinović, koja je u ime fondacije pomagala Jeleni Ognjanović u Hjustonu, pa čak i zvala najužu rodbinu posle smrti Tijane, a onda prekinula svaki kontakt sa Ognjanovićima, nije znala da je Jelena otvorila račun u tamošnjoj banci.- Posle Tijanine smrti nije više bilo potrebe za daljom komunikacijom sa porodicom Ognjanović. Roditelji su zamolili da obavestim najbližu rodbinu o Tijaninoj smrti pošto oni nisu bili u stanju da komuniciraju - navodi Latinović.

Spomenik 15.000 evraKUPILI ČETIRI GROBNA MESTA

Sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji, nakon smrti Tijane, plaćeni su troškovi sahrane na groblju Lešće. Tom prilikom zakupljena je grobnica sa četiri grobna mesta, izrada pozlaćenih slova (22,5-karatno zlato), spomenik i drugo u iznosu od 15.000 evra - dodaje izvor Kurira.

ReagovanjaDraško Karađinović, NVO „Doktori protiv korupcije“ MORBIDNOAko je istina da su zadržali deo novca za sebe, onda je to morbidna stvar. Iznenađen sam. Koji su motivi za ovako nešto, ne mogu ni da pretpostavim, za to je potrebno zaći u dubine ljudske duše.Vladimir Goati, Transparentnost Srbije SPREMNI NA SVETo pokazuje da su pripadnici ljudske vrste spremni i na ono što nam često i ne pada na pamet. Kako bi se izbegle buduće zloupotrebe, potrebno je da se zakonski bolje uredi davanje svake vrste poklona i donacije u humanitarne svrhe. Naime, potrebno je da donatori imaju mogućnost svakodnevnog uvida u način trošenja doniranog novca.Marko Nicović, policijski stručnjak GONITI IH KRIVIČNOOgnjanoviće treba krivično goniti. Oni su isflekali sve humane ideje koje su građani imali prema bolesnoj deci i napravili najveću štetu svim budućim humanitarnim akcijama.

Još svedoka donatori se sami javljaju SRBI U AMERICI IM DAVALI PARE NA RUKE?Na Tijanin devizni račun u toku humanitarne akcije oko 63.000 evra uplatio je Nebojša Ognjanović, ali poreklo tog novca nije poznato. Za vreme boravka u SAD udruženja građana organizovala su donatorske večeri, na kojima su prikupljena sredstva za lečenje devojčice, a novac je, navodi naš izvor, predat roditeljima na ruke, a nešto je uplaćeno direktno na račun.- Naši građani koji žive u Americi ukazali su na oko 20.000 dolara za koje oni znaju da su donirani za Tijanu. Iako je u tom trenutku na računima imao više od 2,6 miliona evra, Nebojša Ognjanović je sve vreme bio zabrinut da li će skupiti dovoljno novca za transplantaciju - navodi naš izvor.Podsetimo, Nebojša Ognjanović je otvorio račun u Srpskoj banci u Beogradu i uplatio 7.400 evra u kešu, dok je njegova supruga Jelena po dolasku u Hjuston otvorila račun u banci Dž. P. Morgan Čejs i uplatila 18.000 dolara, da bi nakon smrti Tijane prebacila sa tog računa 100.000 dolara na račun supruga u Srpskoj banci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track