Selaković o štrajku advokata: Do rešenja teško do Nove godine
Foto: Nemanja Pancic

Obustava rada šteti i državi i građanima

Selaković o štrajku advokata: Do rešenja teško do Nove godine

Društvo -
Ministar pravde je ocenio da nije ozbiljno reći da bi advokati mogli da se štrajkuju još godinu dana zato što najveći broj advokata želi da radi

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković ponovio je da veruje da je moguće doći do rešenja za zahteve advokata koji su u štrajku, ali ne u narednih nekoliko dana.

Selaković je ponovio da ne veruje da će se do rešenja doći do Nove godine, što ne znači da njega neće biti posle Nove godine. Uprkos tome što su juče iz Advokatske komore Srbije poručili da su pregovori sa ministarstvom propali, Selaković je ocenio da su postignuti dogovori oko mnogih stvari i da je potrebno dalje razgovarati. Ministar pravde je istakao da je do sada obavljeno sedam razgovora koji su bili dobri i da su "iskristalisale neke pozicije", a da su ostala neka sporna pitanja.

Selaković je ukazao da je javno beležnički sistem potreban da bi se na mnogo viši nivo podigla pravna sigurnost građana i da je uvođenje javnog beležništva reformski korak u Srbiji. Ministar pravde je ocenio da nije ozbiljno reći da bi advokati mogli da se štrajkuju još godinu dana zato što najveći broj advokata želi da radi.

"Država ima mehanizme da obezbedi nesmetano funkcionisanje pravosudnog sistema, a uverena je da je moguće da se to obezbedi kroz razgovor", istakao je Selaković. Ovaj štrajk ne koristi ni državi, ni građanima, ni ljudima koji su u pritvoru, a najoštećenija je srpska advokatura, ocenio je Selaković i dodao da je ovakav vid protesta apsolutno neopravdan. Na pitanje novinara kada će se ponovo razgovarati, Selaković je odgovorio "to ne zavisi od nas, što se nas tiče, možemo i danas".

Selaković je dodao da "za nas razgovori nisu prekinuti" i da će biti upućen poziv da se ponovo razgovara, a da je do rešenja moguće doći i samo "nekoliko minuta". Ministar pravde je podsetio da su advokati, koji su 17. septembra obustavili rad na teritoriji cele Srbije, protestovali zbog modela javnog beležničkog sistema i da ta obustava traje i danas.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track