VULIN U PIO FONDU: Od 1. januara rešenja za penzije u roku od 60 dana
Foto: Fonet

Ministarstvo za rad

VULIN U PIO FONDU: Od 1. januara rešenja za penzije u roku od 60 dana

Društvo -
Ministar je rekao da je sada rešeno više od 6.000 zahteva za penzije u filijali Beograd Fonda PIO, koji nisu bili rešeni u zakonskom roku

BEOGRAD - Od 1. januara 2015. godine sve predstavke koje se odnose na penzionisanje moraće da se rešavaju u roku od 60 dana, izjavio je danas ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da je sada rešeno više od 6.000 zahteva za penzije u filijali Beograd Fonda PIO, koji nisu bili rešeni u zakonskom roku. Ministar je tokom posete Fondu PIO, gde je sa rukovodstvom razgovarao o efikasnosti rada te filijale i donošenju rešenja, rekao da je ispunjeno sve što je dogovoreno i da više nema nerešenih predmeta."Pokazali smo da smo u stanju da prevaziđemo probleme, kada se drugačije organizujemo", rekao je Vulin i dodao da je ove godine bilo pet odsto više zahteva za penzionisanje, a pet odsto manje zaposlenih u Fondu nego prošle godine.

Zahvalivši zaposlenima drugih filijala koji su pomogi da se obrade rešenja, Vulin je izrazio nadu da se ovaj problem neće ponoviti i da bi od 1. januara 2015. sve predstavke i zahtevi za penzionisanje trebalo i moralo da se rešavaju u zakonskom roku.

Direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović rekla je da će u narednoj godini filijala Beograd raditi u zakonskom roku, te da je u proteklom periodu rešeno 8.000 zahteva više nego u istom periodu prošle godine.Direktor Filijale Fonda za Beograd Ivan Todorović rekao je da su uloženi veliki napori u novembru i decembru da se veliki broj nerešenih zahteva reši i što je omogućeno da se od 1. januara iduće godine krene sa donošenjem rešenja u zakonskom roku.

On je rekao da je jedan deo predmeta koji nije rešen u zakonskom roku obrađen i da je Fond učinio sve što se tiče postupka, ali da nije bilo moguće doneti odluku iz vise objektivnih razloga.

Todorović je kazao da su neki od razloga trajanje međudržavnog postupka, nepodnošenje određenih prijava od poslodavaca, neplaćanje doprinosa ili zato što građani nisu dostavili sve potrebne dokaze. On se izvinio građanima koji ove godine nisu dobili rešenje za penziju u zakonskom roku, navodeći da će Zakon o PIO Fondu ubuduće biti poštovan, te da će se rešenja donositi u predviđenom roku od dva meseca.

Komisije za reviziju odlaziće do korisnika penzija

Vulin je izjavio da će se nastaviti sa revizijom invalidskih penzija i da će zbog loših vremenskih prilika komisije Fonda PIO, koje su zadužene za to odlaziti u mesta u kojima žive korisnici tih penzija kako oni ne bi morali da putuju u Beograd i izlažu se troškovima.

"Danas smo odlučili da zbog teškog vremena i zime ne pozivamo naše korisnike da dolaze u Beograd već ćemo odrediti komisije koje će odlaziti u njihova mesta pa ćemo reviziju vršiti na licu mesta da se ljudi ne bi izlagali nepotrebnim troškovima i da ne bi po ovom vremenu morali da putuju iz svojih mesta", rekao je Vulin novinarima nakon posete Fondu PIO u Beogradu i razgovoru sa rukovodstvom.On je poručio da će se revizija invalidskih penzija nastaviti i naredne, ali svake godine.

"Hoćemo da stvar isteramo do kraja, sve mora biti završeno u skladu sa zakonom i moramo da skinemo velik teret sa invalidskih penzionera, da ne bi dozvolili da ih stalno neko gleda popreko i sumnja da su lažni. Ovim postupkom i velikim radom zaposlenih u fondu PIO, mi taj problem konačno rešavamo" poručio je Vulin.

2015. godina borbe za povećanje zapošljavanjaVulin je izjavio je da će naredna 2015. godina biti godina borbe za povećanje zapošljavanja, posebno mladih.Vulin je novinaraima tokom posete Fondu PIO rekao da će biti preduzeti odgovarajući programi koji će uticati na povećanje zaposlenosti.""Tako će u zavisnosti od opštine u kojoj se nalazite za novo zapošljavanje biti odvojeno između 150.000 i 250.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom između 180.000 i 300.000 dinara"", rekao je Vulin.On je naveo da je predviđeno da se plaća stručna praksa za mlade i da će to dotirati država, a da poslodavac ima obavezu da zadrži tu osobu šest meseci na tom radnom mestu.

"Naš uspeh meriće se time koliko ćemo imati novih zapošljavanja i kako ćemo se uprkos merama štednje i krizi nositi sa problemom nezaposlenosti", rekao je Vulin.Ministar je ukazao na podatak da je za devet odsto povećana naplata doprinosa što je, dodao je, u direktnoj korelaciji sa povećanjem stope zaposlenosti."Kada slušamo sve neverice u vezi nezaposlenosti, ovo je egzaktan podatak. Ako je za devet odsto povećana količina novca i doprinosa za penzijsko, onda je toliko povećana i zaposlenost, tu nema prevare i to ne može da se izmisli bilo kakvim kreativnim tumačenjem broja zaposlenih", rekao je Vulin.Upitan o socijalnom dijalogu, on je istakao da socijalini dijalog između partnera normalno funkcioniše i da je pre neki dan održana sednica Socijalno ekonomskog saveta, kao i da se očekuje kolegijum i još jedna redovna sednica.

"Prirodno je da sndikati i poslodavci nekad ne mogu da pronađu zajednički jezik, prirodno je da se nekad ne slažemo svi, ali svi volimo ovu zemlju i radićemo za njenu dobrobit", poručio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track