LEDENI DOČEK 2015: Večeras samo kolce može da nas zagreje, novogodišnje veselje na minus 20!
Foto: Reuters

Cvokotanje u najluđoj noći

LEDENI DOČEK 2015: Večeras samo kolce može da nas zagreje, novogodišnje veselje na minus 20!

Društvo -
Očekuje se da narednih dana minimalna temperatura bude od minus 20 do minus 10, a najviša dnevna temperatura u većini mesta od minus 10 do minus 2 stepena

BEOGRAD - U Srbiji će danas biti umereno do potpuno oblačno i veoma hladno vreme, uz slab sneg, saopštio je Republički hidrometeorolški zavod.

Meteorolozi su izdali i posebno upozorenje da do petka predstoje "ledeni dani" - s temperaturom 24 sata ispod nule. Očekuje se da narednih dana minimalna temperatura bude od minus 20 do minus 10 stepeni, a najviša dnevna temperatura u većini mesta od minus 10 do minus dva stepena. Danas će se jutarnja temperatura kretati od minus 20 do minus 12 stepeni, najviša dnevna od minus 11 do minus šest.

Na severu zemlje biće pretežno sunčano, duvaće slab, severni i severoistočni vetar, na planinama umeren i jak. U Beogradu će danas biti malo do umereno oblačno i veoma hladno, s jutarnjom temperaturom od minus 15 do minus 12 stepeni, i najvišom dnevnom minus osam stepeni. Duvaće slab severni i severoistočni vetar.

Poslednji dan 2014. biće vrlo hladan i pretežno suv, sa sunčanim intervalima. U Beogradu će biti suvo sa jakim jutarnjim mrazom, a tokom dana vrlo hladno. Minimalna temperatura minus 14, a maksimalna minus osam stepeni, pišu Novosti.

- U ponoć nas očekuju temperature od minus 18 do minus osam stepeni Celzijusa, dok će prvog januarskog jutra minimalne temperature biti od minus 22 do minus 12 stepeni - kažu u “Meteosu”. - Prvi dan Nove godine biće leden, budući da maksimalne dnevne temperature neće preći nulti podeljak i kretaće se u intervalu od minus 12 do minus šest stepeni Celzijusove skale. Štaviše, može lako da se desi prvi dan 2015. godine bude i najhladniji dan ovog januara. Kratkotrajan, slab sneg, moguć je samo na zapadu i jugu Srbije.

U četvrtak i petak biće suvo sa sunčanim intervalima i veoma hladno, sa maglom u jutarnjim satima. Minimalna temperatura biće od minus 20 do minus 10 stepeni, maksimalna dnevna od minus 10 do minus dva.

Od subote se očekuje umereno do potpuno oblačno, toplije vreme, ponegde sa slabim padavinama, susnežicom i snegom. U jutarnjim satima biće slab i umeren mraz a maksimalna temperatura oko proseka. U Beogradu će u četvrtak i petak biti suvo, sa sunčanim intervalima i veoma hladno sa maglom u jutarnjim satima. Minimalna temperaturom biće od minus 15 do minus 11, maksimalna dnevna od minus osam do minus dva stepena. Od subote se u Beogradu očekuje slično vreme kao i ostalom delu zemlje.

Biometeorološka prognoza za sredu, 31. decembar 2014: Nastavlja se relativno nepovoljan uticaj meteoroloških prilika na većinu hronično obolelih. Posebna opreznost se preporučuje cerebrovaskularnim bolesnicima i astmatičarima. Kod meteoropata su mogući bolovi u kostima i zglobovima, glavobolja i razdražljivost.

Za Božić toplije

- Oko Božića i pravoslavne Nove godine, u periodu od 5. do 13. januara, očekuje nas malo toplije vreme od proseka za ovo doba godine. Osim toga, već od Badnjeg dana i Božića, neće više biti ledenih dana. To znači da će dnevne temperature preći nulti podeljak, a oko 10. januara maksimalne dnevne temperature biće oko 10 stepeni - poručuju iz “Meteosa”, pišu Novosti.

AMSS: Na put oprezno, samo sa zimskom opremomAuto-moto savez Srbije i jutros je upozorio vozače na krajnji oprez zbog veoma hladnog vremena i da ne kreću na put bez zimske opreme za vozila. Po informacijam JP "Putevi Srbije", svi auto-putevi i putevi prvog prioriteta su očišćeni od snega, u nižim predelima je dobra prohodnost, a kolovozi su uglavnom mokri. Ugaženog snega debljine do pet santimetara međutim ima na putevima I i II prioriteta u planinskim predelima Negotina, Zaječara, Valjeva, Loznice, Kruševca, Niša, Vranja, Sjenice, Ivanjice, Užica i Prijepolja. Slično je i na putevima preko Kadinjače, Debelog brda, zatim ka Tari, Divčibarama, Kopaoniku, Staroj planini i drugim zimskim turističkim centrima. Na tim i nekim drugim putevima zabranjeno je kretanje šlepera i kamiona s prikolicom.

Po podacima Uprave saobraćajne policije putnička vozila se na graničnim prelazima zadržavaju do 30 minuta. Ali, zbog Nove godine očekuje se pojačan saobraćaj na graničnom prelazu Graničnom prelazu Batrovci, iz pravca Hrvatske i na prelazu Horgoš, iz pravca Mađarske. A M S S zato preporučuje korišćenje manje frenkventnih graničnih prtelaza: Šid - sa Hrvatskom i Kelbija - sa Mađarskom. Uz to granični prelazi Bački Vinogradi, Bajmok i Đala s Mađarskom rade od 07,00 do 19,00 časova, a mogu ih koristiti državljani Srbije i zemalja EU. U toku su radovi na auto-putu E75 Novi Sad-Beograd, kod naplatne stanice "Stara Pazova", kao i na deonici Beograd-Niš, između Malog Požarevca i Ralje.

Na delu auto-puta E-75, između Grdelice i Vranja, vozila idu zaobilaznim putevima na četiri mesta, delom kroz naselja. Zbog popravke puta II-A reda Beograd-Smederevo, vozila naizmenično prolaze na deonici Grocka-Brestovik. Na delu državnog puta I-B reda Užice-Zlatibor vozila prolaze naizmenično. Vozila prolaze naizmenično i na jednom mestu na državnom putu I-B reda broj 21, na deonici Kosjerić-Požega.

(Večernje novosti/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track