ISTRAŽIVANJE: Samo 22 posto Srba očekuje da će 2015. biti bolja godina
Foto: Dragana Udovičić

Među najvećim optistima

ISTRAŽIVANJE: Samo 22 posto Srba očekuje da će 2015. biti bolja godina

Društvo -
Na listi od 65 zemalja sveta, Srbija nalazi na četvrtom mestu vodećih pesimista u opštim i na trećem vodećih pesimista kada je reč o ekonomskim očekivanjima

BEOGRAD - Prema studiji asocijacije Vin Galup Internešnal svaki drugi stanovnik sveta, čak 53 odsto očekuje da će 2015. godina biti bolja od 2014, dok isto mišljenje deli tek 22 odsto građana Srbije koja se nalazi među pesimista.

Studija je pokazala da se na listi od 65 zemalja sveta, Srbija nalazi na četvrtom mestu vodećih pesimista u opštim i na trećem vodećih pesimista kada je reč o ekonomskim očekivanjima. Kako je navedeno, Studija je pokazala i da se većina, 70 odsto građana sveta, krajem 2014. godine smatra srećim, dok se u Srbiji 41 odsto njih oseća srećno, a svaki deseti građanin za sebe smatra da je nesrećan.

Najsrećniji su stanovnici Fidžija (93 odsto), a najmanje stanovnici Grčke (25 odsto). Velike su i razlike u ekonomskim očekivanjima između građana Srbije i svetskog proseka, pa tako gotovo 60 odsto građana Srbije očekuje ekonomske poteškoće nasuprot globalnog proseka od 23 odsto.

Dok je 42 odsto građana sveta optimistično u pogledu ekonomije, samo 15 odsto građana Srbije očekuje prosperitet. Srbija je na trećem mestu najvećih pesimista u ekonomskim očekivanjima posle Malezije (61 odsto) i Francuske (57 odsto), dok su najveći ekonomski optimisti stanovnici Nigerije (80 odsto), Maroka (70 odsto) i Fidžija (68 odsto).

Kako je navedeno, svetska očekivanja od 2015. godine ispitana su u okviru međunarodne studije - Kraj godine (End Of Year) koju krajem svake godine sprovodi asocijacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track