(ANKETA) ORIGINALNA IDEJA ISTORIČARA: Ovo je godina pomirenja Karađorđevića i Obrenovića
Foto: Wikipedia

Da se skine viševekovna anatema

(ANKETA) ORIGINALNA IDEJA ISTORIČARA: Ovo je godina pomirenja Karađorđevića i Obrenovića

Društvo -
Živomir Radosavljević predlaže da se pomirenje obavi na crkveno-narodnom saboru na Sretenje, 15. februara, kada je Dan državnosti Srbije i to u hramu Svetog Đorđa na Rudniku, jer je to "tačno na pola puta" između Miloševog Takova i Karađorđevog Orašca

GORNJI MILANOVAC - Ova godina treba da bude obeležena potpunim pomirenjem srpskih dinanstija Karađorđevića i Obrenovića i da se skine viševekovna anatema, ocenio je danas istoričar iz Gornjeg Milanovca Živomir Radosavljević.

Ovu originalnu i neobičnu ideju istoričar je objasnio podsetivši da se u aprilu obeležava 200. godina od početka Drugog srpskog ustanka u Takovu i stvaranja srpske države, i taj dan bi trebalo da bude u znaku srpskog jedinstva i oproštaja svih grehova koji su se događali u prošlosti, rekao je Radosavljević.

Prvi srpski ustanak (Foto: Wikipedia)
Prvi srpski ustanak (Foto: Wikipedia)

"Da prestanemo da govorimo i sumnjamo kako nad nekima lebdi sekira Obrenovića, a nad drugima pištolj i sablja Apisova i pristalica Krađorđevića", naglasio je istoričar. Njegov predlog je da se pomirenje obavi na crkveno-narodnom saboru na Sretenje, 15. februara, kada je Dan državnosti Srbije i to u hramu Svetog Đorđa na Rudniku, jer je to "tačno na pola puta" između Miloševog Takova i Karađorđevog Orašca.

U pismu koje je dostavio medijima i koje će uputiti Vladi i Skupštini Srbije predlažio je da toga dana na Rudnik dođu predstavnici dinanstije Karađorđevića kao i delegacije Orašca i Viševsa gde je rođen Karađorđe. U ime Obrenovića da prisustvuju potomci porodica Jakovljevića i Mratinovića iz Brusnice, Vukomanovića iz Srezojevaca, kao i predstavnici Dobrinje u opštini Požega gde je Miloš rođen. "Čitav ceremonijal održao bi se pred srpskim patrijarhom i delegacijama Vlade i Skupštine Srbije, kao i predstavnicima opština Gornji Milanovac i Topola na čijim se teritorijama nalaze Takovo i Orašac odakle je krenula sloboda za Srbiju", naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track