DETEKTIVSKA POTRAGA ZA DRAŽOM: Skupili 70.000 dolara da nađu đeneralov grob
Foto: Draza Mihailovic, printskrin Jutjub

Srpska emigracija dala novac

DETEKTIVSKA POTRAGA ZA DRAŽOM: Skupili 70.000 dolara da nađu đeneralov grob

Društvo -
Potragu pokrećemo krajem aprila, početkom maja. Nećemo tražiti od države nikakve dozvole, jer niko za to nije nadležan. Ovo je na neki način detektivsko traganje za istinom" , poručuje Đurovi.

BEOGRAD - Potraga za mestom gde je sahranjen đeneral Dragoljub Draža MIahilović, komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, nastaviće se na proleće, van okrilja države, a pod pokroviteljstvom srpske emigracije.

Potpredsednik Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima Blažo Đurović rekao je da je za početak odvojeno 70.000 dolara, ali da je budžet praktično neograničen te da će potraga trajati dok grobno mesto ne bude pronađeno.

"Celu akciju finansiraju i organizuju potomci srpskih emigranata u Argentini i na Bliskom istoku, a novac će biti odvojen ne samo za pronalaženje mesta gde je sahranjen đeneral Mihailović, već i za podizanje spomenika žrtvama komunističkog režima u Beogradu i za obeležavanje masovnih grobnica širom zemlje", kaže Đurović.

Kako Đurović navodi za potragu se koristi privatna arhiva koja je ostala iza obaveštajnih oficira Kraljeve vojske, koji su spremali oslobađanje Draže Mihailovića iz zatvora, a u koju državna komisija nije imala uvid.

Pored pisanih tragova iz privatnih arhiva, istraga će birti bazirana i na svedočenju očevidaca.

"Potragu pokrećemo krajem aprila, početkom maja. Nećemo tražiti od države nikakve dozvole, jer niko za to nije nadležan. Ovo je na neki način detektivsko traganje za istinom" ,poručuje Đurović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track