EU odbacuje Vučićeve tvrdnje: Podrška slobodnom novinarstvu
Foto: Zorana Jevtic

Odgovor Maje Kocijančić

EU odbacuje Vučićeve tvrdnje: Podrška slobodnom novinarstvu

Društvo -
Vrlo smo iznenađeni najnovijim tvrdnjama premijera Srbije Vučića o tome da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanje protiv srpske vlade

BRISEL - Portparolka Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Maja Kocijančić dbacila je danas kao neosnovane tvrdnje premijera Srbije Aleksandra Vučića da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanju protiv srpske vlade ističući da su vrlo iznenađeni tim tvrđnama.

"Vrlo smo iznenađeni najnovijim tvrdnjama premijera Srbije Vučića o tome da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanje protiv srpske vlade. Odlučno odbacujemo takve neosnovane tvrdnje"", navodi u reagovanju Kocijančić. Ona je istakla da Evropska unija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i izvan nje.

Navodeći da je sloboda izražavanja osnovni princip demokratije, Kocijančić je ukazala da u nastojanjima da podrži slobodu govora, EU, između ostalih aktivnosti, pruža bespovratna finansijska sredstva nezavisnim i nevladinim organizacijama u celom regionu, koja dodeljuje na takmičarskoj osnovi i u skladu sa strogim procedurama.

"Svi korisnici ovakve pomoći imaju punu uređivačku nezavisnost i jedini su odgovorni za objavljeni materijal. EU od srpskih vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će podržati slobodu izražavanja i medija"", navodi Kocijančić u saopštenju.

Ona je istakla i da je medijska kritika, poput one koju upućuje BIRN, neophodna je kako bi se osigurala stvarna odgovornost izabranih vlada, a vlade bi trebalo da zauzvrat reaguju na takvu kritiku na konstruktivan i transparentan način, a ne da je guše.

Premijer Vučić izjavio je juče da je Balkanska istraživačka mreža bila plaćena da govori protiv Er Srbije i nedavno o navodnim manipulacijama u izboru firme za ispumpavanje vode u kopu Tamnava Zapadno polje. "To su oni koji su lagali o Er Srbija, oni koji su dobili pare od gospodina (šefa Misije EU u Srbiji Majkla) Devenporta i EU da govore nešto protiv Vlade. Tim lažovima recite da su opet lagali", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track