BLAGOJEVIĆ: Izgradnja uništenih kuća u poplavama pri kraju

Isplaćeno četiri milijarde dinara

BLAGOJEVIĆ: Izgradnja uništenih kuća u poplavama pri kraju

Društvo -
Blagojević je rekao da ključeve dobijaju i poslednje porodice kojima su kuće srušene u poplavama i da je završena isplata materijalne pomoći za one čije su kuće oštećene

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević izjavio je danas da se posle poplava u maju i septembru, kada je reč o kućama, posao polako privodi kraju i da će biti završen u januaru.

Blagojević je rekao da ključeve dobijaju i poslednje porodice kojima su kuće srušene u poplavama i da je završena isplata materijalne pomoći za one čije su kuće oštećene.

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima je precizirao da je 18.000 porodica dobilo pomoć u ukupnoj vrednosti od četiri milijarde i 300 miliona dinara.

Blagojević je istakao da se privodi kraju i isplata pomoći u tri opštine na istoku Srbije koje su pretrpele štetu od poplava u septembru.On je rekao da se sada može razmišljati o prevenciji i sprečavanju elementarnih nepogoda i da se radi na unapređenju zaštite od poplava.

Na pitanje novinara koliko je novca ukupno potrošeno za sanaciju privatnih objekata u majskim poplavama Blagojević je precizirao da je potrošeno oko pet milijardi dinara, ukoliko se računa i novac kojim raspolažu država i donatori.

"Obezbedili smo iz fondova EU dodatnu pomoć od devet miliona evra kako bi se pomoglo svima onima čije su kuće bile oštećene, a koji nisu uspeli da završe posao", najavio je Blagojević.

On je dodao da je reč o kućama koje su pretrpele najveća oštećenja i porodicama koje su u najvećoj meri socijalno ugrožene, kojima će u drugom krugu obnove EU dodatno pomoći da dovedu svoje kuće u pređašnje stanje.

Blagojević je istakao da ne treba zaboraviti ni nasipe i da će biti pružena dodatna pomoć poljoprivredi.On je istakao da su u oblasti poljoprivrede svi, kojima je bilo neophodno presejavanje, dobili seme i gorivo i da je uoči Nove godine isplaćeno više od 60 miliona dinara neophodnih za kupovinu đubriva.

Pola milijarde dinara je odvojeno za pomoć privredi, precizirao je Blagojević.On je najavio da će svi privredni subjekti, preduzetnici, mala i mikro preduzeća sa do 50 zaposlenih kod kojih je zabeležena šteta od poplava dobiće pomoć od 240 do 600 hiljada dinara u zavisnosti od broja zaposlenih u trenutku izbijanja poplave.

Blagojević je istakao da se, kada je reč o objektima u vodoprivredi, posao, takođe, privodi kraju i da je uloženo oko milijardu i 300 miliona dinara i da su sanirane sve kritične lokacije.

Na pitanje novinara o ljudima koji su smešteni u hotelu "Obrenovac", Blagojević je precizirao da je u Obrenovcu isplaćena materijalna pomoć za 6.250 porodica u ukupnoj vrednosti od više od milijardu i 800 miliona dinara.

( Tanjug/RTV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track