IZGRIZOŠE BUDŽETE: Za lažne ujede pasa iskeširali miliona dinara!
Foto: Dado Djilas

Kurir istražuje

IZGRIZOŠE BUDŽETE: Za lažne ujede pasa iskeširali miliona dinara!

Društvo -
Milionske odštete za ugrize pasa prošle godine isplatilo čak osam gradova. Zaječar nekad za to izdvajao 11 miliona dinara, a posle izgradnje azila ne daje ništa

BEOGRAD - Gradovi Niš, Sremska Mitrovica i Užice prošle godine bacili su 58 miliona dinara iz budžeta na odštetu za navodne ujede pasa lutalica jer ne žele da izgrade azil za životinje!S druge strane, Novi Sad, Zaječar, Požega, Paraćin i Bor od otvaranja azila uštedeli su čak 111 miliona. Oni su na ime odštete za ujede prošle godine izdvojili 156,5 miliona dinara. Kad se sabere ovih osam gradova, dolazimo do iznosa od 214,5 miliona dinara.Stalno ujedali iste ljudeDa se izgradnja azila i te kako isplati primer je grad Zaječar, koji je izgradnjom prihvatilišta za životinje u martu 2014. postigao da umesto 11 miliona dinara, koliko je u proseku godišnje odvajao za odštetu, sad ne isplaćuje ni jedan jedini dinar!

Mirković: Građani su manipulisali ovim odštetama, koje se kreću do 150.000 dinara
Mirković: Građani su manipulisali ovim odštetama, koje se kreću do 150.000 dinara

Predsednik Skupštine Zaječara Saša Mirković kaže da je glavni problem bio to što su građani manipulisali ovim obeštećenjima, koja se pojedinačno kreću od 100.000 do 150.000 dinara.- Stalno su jedne te iste ljude ujedali psi, a kad saberete, ispada da je svakog petog građanina Zaječara ugrizao pas bez vlasnika. U azil smo uložili 12,5 miliona dinara i višestruko nam se isplatilo - rekao je Mirković.S njim se slaže i Aleksandar Bursać, direktor „Zoohigijene i veterine“ iz Novog Sada, grada koji je svoja davanja sa 110 miliona u 2013. smanjio na 27 miliona u 2014:- Otkad smo u januaru izgradili azil, na naplatu nam je do septembra prošle godine stiglo oko 100 zahteva. Njihov broj pre toga iznosio je više od hiljadu. Evidentno je da se na ovaj način štedi, ali će odgovorno vlasništvo i kažnjavanje suprotnog dovesti do poboljšanja.

Beograd zadovoljanIz službe Sekretarijata za privredu Grada Beograda rekli su da je primetno opadanje naplate štete povređenim građanima pošto je broj zahteva sa 1.248 u 2012. godini spao na 950 u 2014.- Za poslednje tri godine izdvojeno je 38.893.896 dinara s prosečnom nadoknadom od 20.000 dinara. Za izgradnju pet azila u prestonici s ukupnim kapacitetom od 3.500 pasa u periodu od 2009. do 2012. izdvojeno je 150 miliona dinara. Otkad su azili stavljeni u funkciju, primećuje se da broj podnetih zahteva građana opada - zaključili su iz ove službe.

Za azil nemaju, a milione za odštetu imajuGRAD NIŠ: IMAMO VAŽNIJE STVARI!U Nišu još uvek ne postoji azil jer, kako tvrde u gradskoj upravi, imaju da se bave važnijim stvarima.- Tokom 2014. imali smo 330 zahteva, čija je ukupna vrednost potraživanja iznosila 26 miliona dinara, ali smo putem nagodbi isplatili 12 miliona. Naš gradonačelnik je pre Nove godine dao nalog da se izgradi azil, ali to je veoma skupo - rekao je Žarko Ranković, predsednik Komisije za mirno rešavanje sporova Grada Niša.Da nije tako pokazuje primer iz Požege, a koje je koštalo 5.189.000 dinara. Oni su nekad za naknade davali više od 13 miliona evra, a sad se taj broj dvostruko smanjio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track