DA SE NE ZABORAVI: Odata počast Mišiću, Bojoviću i Šturmu
Foto: Beoinfo

Novo groblje

DA SE NE ZABORAVI: Odata počast Mišiću, Bojoviću i Šturmu

Društvo -
Odavanjem počasti velikanima Velikog rata Srbija pokazuje da ne zaboravlja, da pamti i da se seća, rekao je državni sekretar Dragan Popović
1 / 2 Foto: Beoinfo

BEOGRAD - Na Novom groblju u Beogradu danas su polaganjem venaca i uz najviše državne i vojne počasti obeležene godišnjice smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića, kao i armijskog generala Pavla Jurišića Šturma.

Tradicionalna komemorativna okupljanja predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović.

"Odavanjem počasti velikanima Velikog rata Srbija pokazuje da ne zaboravlja, da pamti i da se seća", rekao je Popović. Članica Gradskog veća Mirjana Milutinović rekla je da je Srbija imala velike vojskovođe koje narod nikada neće zaboraviti i kojima se Beograd ponosi.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, potomci istaknutih vojskovođa, kao i predstavnici velikog broja udruženja građana.

Vojvoda Živojin Mišić umro je 20. januara 1921. godine u Beogradu, vojvoda Petar Bojović 19. januara 1945. godine u Beogradu, a Pavle Jurišić-Šturm 14. januara 1922. godine, takođe u Beogradu. Mišić, Bojović i Jurišić učestvovali su u svim ratovima Srbije od 1876. do 1918. godine - Srpsko-turskom ratu, Srpsko-bugarskom ratu, oba balkanska rata i Prvom svetskom ratu. Za vojne zasluge u Prvom svetskom ratu, Mišić i Bojović odlikovani su činom vojvode.

Mišić je jedan je od najzaslužnijih za pobedu nad Turcima 1912. godine u Kumanovskoj bici. Kao načelnik štaba Vrhovne komande srpske vojske rukovodio je 1918. pripremama za proboj Solunskog fronta i potom ofanzivom srpske vojske. Proboj Solunskog fronta koji je izvršila srpska vojska doveo je do kapitulacije prvo Bugarske i Austro-Ugarske, a zatim i drugih, što je dovelo do pobede saveznika u Prvom svetskom ratu. Petar Bojović je kao kao načelnik Štaba Prve armije izuzetno doprineo pobedama nad Turcima u Kumanovskoj i Bitoljskoj bici. U Drugom balkanskom ratu 1913. probio je bugarske položaje na Rajčanskom ridu, što je odlučilo ishod i Bregalničke bitke i rata.

U Prvom svetskom ratu komandovao je Prvom armijom 1914. godine u Cerskoj bici i oslobodio Šabac. Na čelu Prve armije 1. novembra 1918. je oslobodio Beograd.

General Pavle Jurišić Šturm proslavio se u Prvom balkanskom ratu 1912. godine u borbama na Kumanovu i Alincima. Na početku Prvog svetskog rata, 1914. godine, Vrhovna komanda postavila ga je za komandanta Treće armije.

Imao je zadatak da organizuje borce u front da bi zaustavili Austrougarsku vojsku preko Drine i da štiti bok Prve i Druge armije koje su nadirale prema Ceru. Jurišić je sa trećom armijom prešao preko Albanije i na Krfu učestvovao u organizaciji srpske vojske i stvaranju Solunskog fronta, na kojem je bio sve do pobede 1918. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track