KLJUČALO OLOVO: Širi se štrajk rudara Trepče!
Foto: Nemanja Pančić

Nezadovoljni

KLJUČALO OLOVO: Širi se štrajk rudara Trepče!

Društvo -
U ponedeljak je u Skupštini Kosova usvojen zakon kojim je odložena likvidacija Trepče. Ranije je vlast u Prištini planirala da taj kombinat proglasi javnim preduzećem, čemu se protivi Beograd, smatrajući ga delom svoje imovine

PRIŠTINA - Štrajk rudara Trepče poprima sve ozbilnije razmere, a zdrastveno stanje nekih rudara koji su od jutros u jami na "desetom horizontu" na 650 metara ispod površine zemlje, pogoršava se, javljaju prištinski mediji i dodaju da se protest širi i na druge rudnike.

U štrajk su, kako prenose mediji, ušli i rudari rudnika Kišnica i Ajvalija, koje bi trebalo, svakog trenutka da poseti glavni menadžer Trepče Ahmet Tmava kako bi ih ubedio da izađu i prekinu štrajk. Tmava je prethodno posle susreta sa premijerom Kosova Isom Mustafom, a nakon pregovora sa rudarima upozorio da štrajk poprima sve ozbiljnije razmere, da su rudari odlučni da se ne povlače bez jakih institucionalnih garancija o ostvarivanju plana i dinamike njihovih ciljeva.

Rudari su započeli protest nezadovoljni odlukom kosovske vlada da odustane od namere da "Trepču" pretvori u javno preduzeće. Prema Tmavi, uslovi u rudniku nisu dobri i zato nadležni rade da se lekarima omogući da budu uz štrajkače.

I gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri je rekao da su rudari odlučni da ostanu u jami dok se u potpunosti ne ostvare njihovi zahtevi. Novinar agencije Kosovapres javlja sa lica mesta da je zdrastveno stanje nekoliko rudara loše i da je jedna lekarska ekipa u jami.

Rudari u Starom trgu čekaju da im u posetu i razgovore dođe neko iz rukovodstva Kosova, ali niko od predstavnika Vlade do sada nije posetio rudare koji štrajku u tom rudniku. Tokom dana rudare je posetila i šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi, kojoj nekoliko sati menadžment Trepče nije dozvolio da siđe među radnike.

Ona je kao i AZBK snažno podržala njihove zahteve. Više od dvesta rudara Trepče, kojima su se tokom dana pridružili i penzionisani rudari u Starom trgu štrajkuju na desetom horizontu zahtevajući informacije o sudbini kompanije nakon donošenja zakona juče u Skupštini Kosova i skidanja sa dnevog reda Zakona o javnim preuzećima.

U ponedeljak je u Skupštini Kosova usvojen zakon kojim je odložena likvidacija Trepče. Ranije je vlast u Prištini planirala da taj kombinat proglasi javnim preduzećem, čemu se protivi Beograd, smatrajući ga delom svoje imovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track