MIHAJLOVIĆ: Izdavanje građevinske dozvole za najviše 28 dana!
Foto: Nebojsa Mandić

1. marta počinje primena

MIHAJLOVIĆ: Izdavanje građevinske dozvole za najviše 28 dana!

Društvo -
Krećemo s obukom i očekujem da sve lokalne samouprave rade. Mi smo tu da pomognemo koliko možemo i verujem da smo konačno taj reformski zakon, o kojem se toliko pričalo, zaista implementirati, rekla je Mihajlović

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja i građevine Zorana Mihajlović izjavila je danas da država ima mehanizme za potpunu primenu Zakona o planiranju i izgradnji kojim će se građevinske dozvole izdavati za najviše 28 dana, dodavši da očekuje od 1. marta da lokalne samouprave počnu da rade u skladu s njim.

Ona je poručila da je taj zakon samo korak ka uvođenju elektronske građevinske dozvole što bi, kako je najavila, trebalo da bude do kraja godine.Prema njenim rečima od 28 pravilnika koji će detaljnije urediti tu oblast, 16 je spremno, a resorno ministarstvo već je počelo za izdavanjem lokacijskih uslova po novom zakonu.

"Krećemo s obukom i 1. marta očekujem da sve lokalne samouprave rade. Mi smo tu da pomognemo koliko možemo i verujem da smo konačno taj reformski zakon, o kojem se toliko pričalo, zaista implementirati", rekla je Mihajlović.

Na pitanje da li očekuje problem stručnosti i korupcije prilikom primene novog zakona, Mihajlović je istakla da će sam zakon to regulisati.

"Kada se donese zakon i kada postoji jasan stav i cilj Vlade šta hoće da uradi i kada postoji podrška lokalnim samoupravama onda hteli-ne hteli vi to morate da primenite. Lokalne samouprave će se na taj način takmičiti. Onaj investitor koji bude mogao da dobije građevinsku dozvolu za 28 dana, ili manje, on će ići u tu lokalnu samoupravu, a ne tamo gde ga maltretiraju", smatra Mihajlović.

Ona je dodala i da država poseduje mehanizme koje će upotrebiti prema svakoj lokalnoj samoupravi u kojoj građevinska dozvola, posle 1. marta, ne bude izdata za 28 dana.

"Zakon će se primeniti, a na nama je da sprovedemo i druge mere da do kraja godine imamo elektronsku građevinsku dozvolu. To nam je cilj", poručila je Mihajlović.Na pitanje zašto je poslednjih dana bilo najava i Zakona o poreklu imovine, odnosno koji je njegov cilj, Mihajlović je podsetila da je Srbija na putu evrointegracija i da mora da uredi sistem i društvo.

"Svaki zakon koji može da nam pomogne da imamo uređeniji sistem, mi smo za njega", rekla je Mihajlović.

( Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track