Patrijarh Irinej: Bez Svetog Save smo doživljavali tragedije!
Foto: Zorana Jevti

Poglavar SPC na Bogoslovskom fakultetu

Patrijarh Irinej: Bez Svetog Save smo doživljavali tragedije!

Društvo -
Neko vreme bio je zaboravljen, da ne kažem zabranjen. Srbija treba da se drži svetosavskog puta jer smo tako imali samo uspeh i napredak, naglasio poglavar SPC

BEOGRAD - Srbija treba da se drži svetosavskog puta jer smo tako imali samo uspeh i napredak, dok smo u suprotnom doživljavali tragedije, poručio je juče patrijarh Irinej na proslavi praznika Svetog Save na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.- Sveti Sava je neko vreme bio zaboravljen, da ne kažem zabranjen, ali kao što kaže narod - kad reka izađe iz svog korita, ona se i vraća. Tako smo se i mi vratili svom duhovnom koritu - Svetom Savi - istakao je patrijarh.On je naglasio i da je srpski prosvetitelj centralna ličnost naše kulture i da je sve što ima vrednost i počelo s njim:- Sveti Sava je voleo sve narode, bio je rado viđen i poštovan na Istoku, od pravoslavnih i muslimana, i od od braće rimokatolika na Zapadu, i potrebno je da takav odnos ljubavi bude prisutan u svima.Svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici Katoličkog univerziteta iz Ljubljane i Zagreba i Pravoslavnog univerziteta iz Foče.- Rekli su mi da budem kratak. Čvrsto sam uveren da vašim profesorima nemam šta da kažem o Svetom Savi što oni već ne znaju, poštovani studenti, obraćam se vama koji primate znanje kao što je srpski narod primao reči Svetog Save zasnovane na veri i istini. Citirajte ih sebi i drugima - poručio je predsednik i govor nastavio citirajući Svetog Savu, između ostalog rekavši:- Priklonite bogoljubivo srce svoje da čujete reči svetih istina, da ih stavite u srce svoje, u savest duše svoje, pred oči uma svoga, te da ih razumete.

Ispomoć: Predsednik nameštao mikrofon patrijarhuKada je patrijarh Irinej odlučio da se ne popne na binu, već da se gostima obrati s mesta na kom je sedeo, predsednik Nikolić je odmah ustao i spustio mu mikrofon s postolja.

OŠ „Skadarlija“: Đaci lomili slavski kolačU školama u Srbiji juče je obeležena školska slava Sveti Sava. Svečano je bilo u beogradskoj OŠ „Skadarlija“, u kojoj su učenici osmog razreda s direktorkom škole Mirjanom Slobodom lomili slavski kolač. Đački hor otpevao je Himnu Svetom Savi, a izveden je i folklorno-umetnički performans.

Prvi put u istoriji: Prosvetari protestovali na uliciViše od hiljadu prosvetnih radnika okupilo se juče po podne ispred Hrama Svetog Save, odazvavši se tako pozivu četiri reprezentativna sindikata prosvete da pristupe Svetosavskom maršu. Oni su uz zvuke pištaljki krenuli ka Trgu republike, gde su održali priredbu.Ovo je prvi put u istoriji srpske prosvete da prosvetari slave školsku slavu Sveti Sava pod vedrim nebom. To je najbolji pokazatelj u kakvom je stanju prosveta - kaže Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prvi put u istoriji: Prosvetari protestovali na uliciViše od hiljadu prosvetnih radnika okupilo se juče po podne ispred Hrama Svetog Save pristupivši na taj način Svetosavskom maršu, koji su organizovali sindikati prosvete. Oni su uz zvuke pištaljki krenuli ka Trgu republike, gde su ih sačekale kolege koje, takođe, podržavaju štrajk. Na Trgu republike prosvetari su bezuspešno čekali ministra Verbića, a svoj skup su završili glasnim negodovanjem i paljenjem sveća na ulici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track