(FOTO I VIDEO) VOJSKA SRBIJE DOBILA NOVO MOĆNO ORUŽJE: Pogledajte kako morava prži
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Testiran prototip

(FOTO I VIDEO) VOJSKA SRBIJE DOBILA NOVO MOĆNO ORUŽJE: Pogledajte kako morava prži

Društvo -
Vojska Srbije na poligonu Nikinci predstavila je novi domaći, raketni sistem – lanser raketa samohodni višecevni modularni - morava, čije se uvođenje u naoružanje očekuje ove godine
1 / 6 Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

BEOGRAD - U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme Tehničkog opitnog centra u Nikincima juče jepredstavljen novi, domaći, raketni sistem – lanser raketa samohodni višecevni modularni – LRSVM „morava”. Tom događaju prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić sa saradnicima.

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik doc. dr Zoran Rajić predstavio je novo sredstvo i istakao da je proizvod srpske pameti i domaće industrije, a posetioci su mogli putem video-bima, da prate u realnom vremenu lansiranje raketa – prikaz slika sa vatrenog položaja i iz rejona cilja.

Taj sistem, sa dva različita lansirna modula – „oganj” i „grad”, bio je postavljen na vatrenom položaju poligona – Plasman „B”, na rastojanju od 10.500 metara od cilja. Prvo gađanje izvedeno je sa pet raketa 122 mm „grad” jedinačnom paljbom, a drugo sa jedanaest raketa 128 mm M77 „oganj”, koje su ispaljene u rafalu.

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Posle uspešno izvedenog gađanja ministar Gašić je rekao da je ovo važan dan za odbrambenu industriju Srbije, za Vojsku Srbije, jer su posle pet godina razvoja izvršena probna gađanja iz raketnog sistema „morava“.

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar je čestitao pripadnicima Vojnotehničkog instituta, predstavnicima odbrambene industrije i TOC-a na uspešno izvedenom probnom gađanju i istakao značaj sistema „morava“ za Vojsku Srbije:

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

- Uvođenjem ovog sredstva u naoružanje Vojske Srbije bitno će se povećati operativne sposobnosti Vojske. Ovo je proizvod srpske pameti i srpske vojne industrije, jer su 98 odsto elemenata radile fabrike u Srbiji – „14. oktobar“, „Prva petoletka“, FAP, „Krušik“... I to je veoma značajno za nas i u industrijskom i u tehnološkom smislu. Osvajanjem ovog proizvoda svrstali smo se upravo među nekoliko zemalja sveta koje ga proizvode, istakao je ministar.

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Opis LRSVM „morava

Modularni raketni sistem „morava” namenjen je za neutralizovanje žive sile, borbenih sredstava, komandnih mesta, baza, skladišta, aerodroma, saobraćajnih čvorova i svih lakooklopljenih ciljeva. Sistem je u potpunosti automatizovan, a njegova glavna karakteristika – modularnost – ogleda se u sposobnosti da koristi više vrsta municije (rakete „plamen A”, „plamen D”, „oganj” i „grad”) brzom zamenom modula, za gađanje sa iste platforme, čime se omogućava racionalna potrošnja raketa. Maksimalni domet mu je 35 km, sa raketama 122 mm „grad”. Za gađanje i ponovno vraćanje u marševski položaj potrebno je dva minuta (a postojećem sistemu „oganj” pet), a posadu ovog sistema čine samo tri člana.

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

To savremeno sredstvo artiljerije u potpunosti je razvijeno u Vojnotehničkom institutu, a proizvedeno u fabrikama Republike Srbije. Integrator-proizvođač raketnog sistema jeste „14. oktobar” iz Kruševca, a integrator modula „Krušik” iz Valjeva. U proizvodnju sistema su uključeni i drugi proizvođači-kooperanti, poput FAP-a iz Priboja, „Prve petoletke” iz Trstenika, INHROM-a iz Čačka, dve niške firme – EI-Opek i LMB-Soft, te drugi manji proizvođači.

Kroz razvoj ovog sistema razvijena je i ispitana nova tehnologija izrade lansirnih cevi, prvi put primenjen modularni koncept municije i prvi put kod nas isprojektovan i proizveden inercijalno-navigacioni sistem, sistem za upravljanje vatrom, novi okidač...

Razvoj raketnog sistema trajao je pet godina (započeo je 2010), a očekuje se uvođenje prototipa u naoružanje naše vojske ove godine, što je u pogledu trajanja razvoja u skladu sa svetskim normama.

Samo 17 zemalja sveta proizvodi sličan sistem

Na pitanje o značaju raketnog sistema "morava" za srpski izvoz, ministar je rekao da "samo 17 zemalja sveta ima otprilike sličan sistem, a u ovom regionu samo Turska, te možete zamisliti koliko je to značajno".

Ministar Gašić je dodao da će se uložiti značajna sredstva u našu odbrambenu industriju, jer je ona zamajac industrijalizacije u Srbiji.

Razvoj Srbiju koštao milion evra

Direktor Vojnotehničkog instituta rekao je da je razvoj ovog sredstva koštao našu državu milion evra i dodao:- Reč je o vrlo složenom i vrlo kompleksnom sredstvu gde je kompletno znanje i iskustvo koje postoji u Srbiji primenjeno na njemu. Mnoge nove tehnologije su uvedene i razvijene na njemu i s obzirom da će naše fabrike biti proizvođači ovog sredstva, svi će podići svoj tehnološki nivo, što je najbitnija stvar za državu. Znanja koja smo stekli kroz razvoj ovog sistema primenjiva su i na drugim sistemima, rekao je pukovnik Rajić.

http://www.youtube.com/watch?v=3PXlt-0BAAY
http://www.youtube.com/watch?v=Bflu-WUOihI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track