Ognjanovići: Idemo u zatvor, ali 500.000 evra ne damo fondovima!
Foto: Tanjug

Prvi put posle godinu i po dana progovorili o Tijaninim milionima

Ognjanovići: Idemo u zatvor, ali 500.000 evra ne damo fondovima!

Društvo -
Mogu da nas pritiskaju koliko hoće, ali novac neće biti uplaćen u fondove, potrošicemo ga isključivo za bolesnu decu, sinoć su rekli Jelena i Neboša Ognjanović

BEOGRAD - Po cenu toga da idemo u zatvor, nećemo da damo Tijanin novac u privatne ili državne fondove. Njen novac je pravno naš, ali iz moralnih razloga želimo da svaki dinar završi u rukama bolesne dece. Na računu trenutno ima oko 500.000 evra, a već su nam se javili neki roditelji kojima ćemo pomoći - rekli su Nebojša i Jelena Ognjanović, koji su se prvi put javno oglasili posle smrti njihove ćerke Tijane (8) u julu 2013.

Pritiskali su nas

Oni se sumnjiče za dva krivična dela: prevaru i pranje novca, a sinoć su istakli da ni za šta nisu krivi, kao i da su na njih vršeni pritisci da novac uplate u neki od fondova za lečenje dece u inostranstvu.

- Cela ova hajka koja je započeta u medijima je vršenje prtisaka da se sav novac uplati direktno u taj novoformirani fond. Čak su nam i prilikom saslušanja u Upravi kriminalističke policije članovi radne grupe otvoreno rekli :

"Uplatite novac u fond". Mi smo se zarpepastili! To je rečeno čak u prisustvu zamenika tužioca. Mogu da nas pritiskaju koliko hoće, ali novac neće biti uplaćen u fondove, potrošicemo ga isključivo za bolesnu decu - istakao je Nebojša u emisiji " Presing" TV N1 i dodao da veruje u postojanje direktne veze između tih lobiranja i krivične prijave.

Suprotne tvrdnje

Na pitanje zašto su posle Tijanine smrti 103.000 dolara sa američkog računa prebacili na Nebojišin račun u Srpskoj banci, a ne na namenski Tijanin, Nebojša je u jednoj rečenici rekao dve potpuno različite ključne tvrdnje i ostao dužan konkretan odgovor.

- Zato što taj novac nije poticao sa Tijaninog računa - naveo je on, a onda nastavio sasvim suprotno:- Kada smo pokrenuli ostavinsku raspravu samo za Tijanin račun, taj novac sa mog računa nije mogao da uđe u raspravu, pa smo zbog velikog pritiska javnosti na sudu zatražili da i moj novac uđe u ostavinsku raspravu samo zato što je poticao sa Tijaninog računa - rekao je Ognjanović i dodao da su objedinili sredstva što je dokaz da nisu hteli da ih otuđe.

Nebojša gutao knedle

Vidno nervozni

Iako su Jelena i Neboša Ognjanović tvrdili da su nedužni, bilo je očigledno da su imali tremu. Iako su pokušavali da deluju smireno i pričali tihim glasom, dalo se primeti da su bili izuzetno nervozni i pod tremom. Oboje su se vrteli na stolici tokom celog gostovanja, a Nebojša je nekoliko puta gutao knedle dok je pričao o novčanim transakcijama.

O smrti ćerke

Izgubili smo sve što je vredno

Jelena Oganjnović je ispričala da su s Tijaninom smrću izgubili sve do čega im je stalo.- Mi sve već sve izgubili što nam je bilo vredno. Nama nijedan jedini dinar više ne treba - rekla je Jelena.

O ugrađivanju za nabavku opreme

Platili smo porez državi 300.000 evra

I kada je reč o donaciji od 1,2 miliona evra za opremu Institutu za majku i dete u Beogradu i navodima da su se dobavljači ugradili 300.000 evra, Ognjanovići kažu da su nedužni.

- Nailazili smo na velike administrativne probleme pri kupovini opreme za Institut za majku i dete. U javnosti je odmah krenula satanizacija te nabavke, a mediji su tvrdili da smo se ugrađivali i mi i firme. Ta navodna razlika između nabavne i plaćene cene ustvari je porez koji je država uzela jer se nije odrekla PDV- istakli su Ognjanovići.

- 1,1milion dolara koštala je transpatacija u toj američkoj bolnici

-500.000 dolara Ognjanovići su uplatili bolnici 3. aprila 2013. dok je trajala masovna akcija za prikupljanje novca za Tijanino lečenje-12. aprila Tijana je otputovala u Hjuston-10. maja je stavljena na listu čekanja za tranpslataciju organa i puštena kući-15. jula je preminula-576.855 dolara uplatili su drugu ratu bolnici posle Tijanine smrti, 2 avgusta 2013.-35.753 dolara upaltitli su treću ratu takođe 2. avgusta 2013.-1.112.609 dolara Ognjanovići tvrde da su ukupno uplatili bolnici i sinoć su pokazali fakuture koje, kako kažu, ima i policija, a i Komercijalna banka-3.192.000 dolara ili 2,5 miliona evra je ukupno uplaćeno za Tijanino lečenje- 500.000 evra je tvrde Ognjanovići ostalo na računu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track