PAŽLJIVO POGLEDAJTE SLIKU: Ovo je prva fotografija Josipa Broza Tita! Da li ga prepoznajete?
Foto: Wikipedia

Fabrika Titan

PAŽLJIVO POGLEDAJTE SLIKU: Ovo je prva fotografija Josipa Broza Tita! Da li ga prepoznajete?

Društvo -
Fotografiju je snimio Čeh po imenu Jinčik koga su zvali Nenčik. Fotografiju je načinio za vreme podnevne pauze, kada su se u dvorištu okupili radnici

U Titovoj biografiji stoji zapisano da se 1911. godine zaposlio u fabrici ,,Titan“, u Kamniku. Po svemusudeći u ovom slovenačkom gradiću snimljena je najstarija fotografija Josipa Broza. Na poleđini originala zapisano je: 4. maj 1911. Fotografiju, kao dragu relikviju, čuvao je Viktor Šubic.

U razgovoru sa njim saznali smo nešto više nego što je u biografiji zapisano.

Fotografiju je snimio Čeh po imenu Jinčik koga su zvali Nenčik. Čeh je takođe bio zaposlen u fabrici kao alatničar,a fotografiju je načinio za vreme podnevne pauze, kada su se u dvorištu okupili radnici kako bi imali uspomenu na fabriku koja je tonula u stečaj. Kao što ni u Titovoj biografiji nije tačno zabeleženo kad je mladi Josip Broz došao u Kamnik, tako se ni Šubic tačno neseća. Veruje da je to bilo negde u martu ili aprilu, kada se običnokretalo u "frent".

Alojz Čebulj više nije među živima.Ostalo je zabeleženo njegovo sećanje:

"Došao je k meni i ja sam ga odmah upitao: bušubogal? (hoćeš li da slušaš?) Hoću, odgovorio je mladiJoža Broz. Onda sam mu pokazao kako se oštre noževi,kako se ,,špona“. Posle jedan čas sam se vratio i videoda Joža to odlično radi.“

Po dolasku u Kamnik, njemu nepoznatu sredinu, Josip Broz sebrzo sprijateljio sa drugovima, samo što je još dugo govorio nekakvim hrvatsko­slovenačkim jezikom. Ubrzo je počeo da nosi ,,pumparice“ i odlazi sa drugovima na čašicu razgovora "kod Bundre“. Bio je nenametljiv i tih, seća se Šubic. Mladog Jožu su najviše interesovale knjige i njih je pozajmljivao iz čitaonice jer ,,ko je video fremtera da sobom nosi knjige!" kaže Šubic.

Josip Broz Tito (označen crvenim krugom), foto Wikipedia
Josip Broz Tito (označen crvenim krugom), foto Wikipedia

Tek što je sastavio godinu dana rada u ,,Titanu“ ­ fabrika je pala pod stečaj. Glavni poslovođa Petar Veber preporučio je pedesetorici radnika koji su ostali bez posla da krenu u Češku i tamo se zaposle. Krenulo je osamnaestradnika i među njima i mladi Josip Broz. Prebirajući po sećanju, Šubic je rekao da je o Joži Brozu, svom kamaradu, čuo negde početkom 1942. godine. Vest da nekadašnji kamarad Joža vodi jugoslovenske partizane doneo je Valter Tvrdi. Šubic nije odmah poverovao, ali kad je Marija Ulčarj, kod koje se hranio mladi Joža, videla nemačku poternicu sa Titovom slikom, odmah je rekla: to je onaj momak što je stanovao kod nas.

Posle oslobođenja, Valter Tvrdi je pronašao zajedničku fotografiju i predložio kamaradima da je pošalju Titu kaorođendanski poklon. U pismu su ga pitali da li se seća ovog vremena.,,To je Kamnik. Na slici sam takođe i ja,“ odgovorio je odmah drug Tito. U tom pismu Tito je pitao: „Kakosu Tvrdi, Čebulj, Šubic, Potokar? Kako žive?“

Na kraju pisma je obećao da će ih posetiti. Obećanje je kao i uvek ispunio. Osmog avgusta 1952. Josip Broz Tito je došao u Kamnik. U dvorištu ,,Titana“ govorio je radnicima, a zatim zagrlio Valtera Šubica.

"Šubic, ti si već u penziji a vidiš, ja još radim!“, našaliose drug Tito.

Tada je Šubic, ne poštujući protokol, pozvao starog kamarada Jožu u kuću, u Kovinarskoj cesti,odnosno „Kod Matije“ da se podsete na dom u kome su momkovali.

(Yugopapir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track