Najnovije vesti

Dragišić: Organizovani kriminal stoji iza egzodusa Albanaca

nameštaljka?

Dragišić: Organizovani kriminal stoji iza egzodusa Albanaca

Društvo
Kosovo je bilo siromašno i pre deset meseci i pre dve godine, pa se ovo nije desilo. Bojim se da su to organizovale kriminalne grupe", kazao je Dragišić

BEOGRAD - Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić kaže da je masovna migracija s KiM ka zemljama EU organizovan čin kriminalnih grupa.

 

On je istakao da to ne predstavlja veliku bezbednosnu pretnju za Srbiju.

 

"Službe treba da odgovore šta stoji iza ove masovne migracije, jer su one karakteristične za rat ili velike katastrofe, kojih na Kosovu u ovom trenutku nema. Kosovo je bilo siromašno i pre deset meseci i pre dve godine, pa se ovo nije desilo. Bojim se da su to organizovale kriminalne grupe", kazao je Dragišić.

 

Kako je naveo, motivi organizatora tih migracija razlikuju se od motiva migranata s Kosova. 

"Sasvim je jasno da oni koji pokušavaju da odu odlaze iz socijalnih motiva, ali onaj koji ih je organizovao nije ih organizovao zbog toga, već zbog nečeg drugog", kazao je Dragišić. 

Dragišić je rekao da učestali ilegalni prelasci granice s Mađarskom ne predstavljaju bezbednosni rizik za Srbiju, jer se uglavnom radi o porodicama s decom, a da kosovski Albanci koji se bore u redovima Islamske države izlaze iz Srbije drugim kanalima. 

"Apsolutno jasno da su naše policijske snage, čim je taj problem počeo da se pojavljuje, stavile ga pod kontrolu, da su svi ti ljudi koji prelaze preko naše teritorije pod budnim okom službe bezbednosti i policije, tako da neki ozbiljni kriminalci ne bi sebe dovodili u tako rizičnu situaciju", kazao je Dragišić.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...