Najnovije vesti

Lončar: Kampanjom protiv vakcinacije roditelji dovode decu u opasnost
Foto: Dragana Udovicic

Ministar saziva skupštinski odbor

Lončar: Kampanjom protiv vakcinacije roditelji dovode decu u opasnost

Društvo
Nigde u svetu nije potvrđeno da MMR vakcina dovodi do autizma, rekao je Lončar

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da nigde u svetu nije potvrđeno da MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeola) dovodi do autizma i da će sazvati skupštinski odbor za zdravlje i porodicu da bi se raspravljalo o kampanji koja se vodi protiv obavezne vakcinacije dece tom vakcinom.

"Nigde u svetu nije potvrđeno da MMR vakcina dovodi do autizma. Čak je i predsednik SAD Barak Obama pozvao roditelje da vakcinišu decu", rekao je Lončar i ocenio da se roditelji informišu iz krajnje nepouzdanih izvora i dovode svoju decu u opasnost.

On je upozorio da je negativna kampanja protiv ove vakcine dovela do epidemije malih boginja ne samo u svetu, već i u regionu i da sve veći broj roditelja, neutemeljeno, i dalje tvrdi da MMR može da dovede do autizma.

Ministar zdravlja je naglasio da je kampanja izuzetno jaka i da ima lobija u Srbiji koji bi želeli da promene postojeći zakon i da vakcinacija bude stvar izbora.

"Zato ćemo na Odbor pozvati sve koji imaju drugačije mišljenje. To je pravo mesto za argumentovano i činjenično iznošenje stavova, a ne putem društvenih mreža", rekao je Lončar i dodao da će na skupštinskom odboru biti prisutni stručnjaci, ali da će biti pozvani i svi oni koji imaju drugačije mišljenje.

(Danas/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...