Srbija obeležava Dan državnosti

Spomen na Prvi srpski ustanak

Srbija obeležava Dan državnosti

Društvo -
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće ceremoniji polaganja venaca na spomeniku Neznanog junaka na Avali i dodeliti odlikovanja, dok će premijer Aleksandar Vučić položiti venac na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava, na Zemunskom keju

BEOGRAD - Srbija će nizom manifestacija danas obeležiti Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće ceremoniji polaganja venaca na spomeniku Neznanog junaka na Avali i dodeliti odlikovanja, dok će premijer Aleksandar Vučić položiti venac na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu Sretenjskog ustava, na Zemunskom keju.

Među odlikovanima povodom Dana državnosti su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama, Smilja Avramov za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti, američki profesor Noam Čomski za naročite zasluge u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.

Odlikovani su i Vaterpolo savez Srbije za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute izuzetne rezultate u sportskim delatnostima, profesor Ivan Klajn za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti.

Predsednik Srbije će prisustvovati i otkrivanju spomen-obeležja "Oko sokolovo" - Na Braniku otadžbine 1914.-2014.u Domu Vojske Srbije, a uveče će organizovati i svečani prijem.

Premijer Vučić je ranije je najavio da će lovorov venac na spomeniku Davidoviću položiti pred odlazak u Zagreb, na inauguraciju nove hrvatske predsednice.

Dodao je da će tokom boravka u Zagrebu posetiti Mitropoliju SPC, te da će sa predsednikom Srpskog narodnog veća (SNV) Miloradom Pupovcem prisustvovati liturgiji na Dan srpske državnosti - Sretenje u pravoslavnoj crkvi u Zagrebu.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković će položiti venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi svetog Đorđa na Oplencu.

Ceremonija polaganja venca biće obavljena uz najviše državne i vojne počasti koje će, tom prilikom, odati počasna jedinica Garde Vojske Srbije i Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.

Ministar pravde Nikola Selaković prisustvovaće svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije koja će biti organizovana u zgradi stare Skupštine Grada Kragujevca.

Pre svečanosti u Kragujevcu, ministar Selaković prisustvovaće i polaganju venca kraj spomenika Dimitriju Davidoviću u Zemunu.

Na Dan državnosti, 15. februara, posetioci će moći besplatno da posete aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša u Topčideru.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovaće u Kosovskoj Mitrovici svečanoj akademiji povodom Dana državnosti Srbije.

Predviđeno je da se pored Đurića učesnicima akademije obrate i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić i predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić.

Povodom Dana državnosti Srbije, u Beogradu će, na Trgu Nikole Pašića posetioci imaju priliku da vide postavku "Srbija 1914" i njenu tematsku ekstenziju izložbe "Žensko lice Velikog rata", podsećaju iz Istorijskog muzeja Srbije.

Sretenje, Dan državnosti Srbije, ove godine će se praznovati tri dana s obzirom na to da 15. februar pada u nedelju, pa će neradni dani biti ponedeljak i utorak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track