BORISLAV MIKELIĆ: Srbi iz Krajine će tužiti Hrvatsku za genocid u Drugom svetskom ratu
Foto: Maja Mojsovski

Da li je na pomolu novo suđenje?

BORISLAV MIKELIĆ: Srbi iz Krajine će tužiti Hrvatsku za genocid u Drugom svetskom ratu

Društvo -
Nekadašnji premijer RSK tvrdi da postoje neoborivi dokazi o zločinima NDH

JAGODINA - Krajiški Srbi pokrenuće tužbu protiv Hrvatske za genocid u Drugom svetskom ratu i etničko čišćenje devedesetih godina, izjavio je danas Borislav Mikelić, bivši premijer RSK, privrednik i nekadašnji direktor "Gavrilovića", iz Petrinje.

Presudom Međunarodnog suda u Hagu i odbacivanjem tužbe Hrvastke i protivtižbe Srbije, Srbi iz Krajine, sa Kozare i ispod Grmeča, nisu završili svoj posao, rekao je Mikelić za jagodinsku televiziju "Palma plus".

- Za drugi svetski rat postoje neoborivi i kristalno jasni dokazi da je Nezvisna država Hrvatska počinila genocid nad Srbima - rekao je Mikelić i istakao da je Hrvatska u Drugom svetskom ratu "pobila u logorima 70.000 srpske dece".

Nije Jasenovac jedini logor gde su ubijani Srbi, bilo ih je 26, istakao je Mikelić i potsetio da "krivično delo genocida nikada ne zastareva".

- Krajiški Srbi će pored tužbe za genocid i etničko čišćenje, tražiti i vraćanje statusa državotvornog i konstitutivnog naroda u Hrvatskoj, koje im je oduzeo HDZ Franje Tuđmana - rekao je Mikelić.

- Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ističe da su joj prioritet Hrvati u Bosni i Hercegovini, koji su u toj državi državotvorni i konstitutivni narod, iako ih je uvek bilo manje nego Srba u Hrvtskoj - rekao je Mikelić i ocenio da "Srbi moraju istrajati na utvrđivanju istine".

On je dodao da je, po popisu iz 1981. godine u Hrvastkoj živelo 531.000 Srba i 440.000 Jugoslovena, a po popisu iz 1991. godine u Hrvatskoj je bilo 581.000 Srba i 224.000 Jugoslovena.

- Dakle, u Hrvatskoj je 1991. godine živelo 800.000 Srba ili 16 odsto, a danas su svedeni na na ispod četiri odsto. Pitanje je gde je taj narod, gde su ti ljudi otišli i koje za to kriv - kazao je Mikelić.

Država Hrvatska je devedesetih godina počinila najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata, a ono je počelo 1990. godine, a ne vojnom i policijskom akcijom "Oluja".

"Oluja" je bila samo finale, zaključio je Mikelić.

(TV Palma plus/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track