ALARMANTNO: U Gračanici lekova ima samo za hitne intervencije
Foto: Thinkstock

Srbi na Kosovu u teškoj situaciji

ALARMANTNO: U Gračanici lekova ima samo za hitne intervencije

Društvo -
Rezerve svih medikamenata na izmaku, a lekari obavljaju se samo najurgentnije operacije

GRAČANICA - Situacija sa lekovima u Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici je alarmantna i lekova ima samo za još mesec dana.

Direktor tog centra Miroslav Popović da je KBC u blokadi od septembra prošle godine, što izaziva velike probleme a sve što se nabavlja je od raznih donacija, a lekova ima samo za hitne intervencije.

- Mogu da kažem da smo pri kraju sa lekovima koji su neophodni za obavljanje hirurških intervencija, odnosno anesteticima. Deo ampuliranih lekova je od prošle godine kada smo imali sredstva, kada smo bili odblokirani mesec dana da nešto kupimo, i te rezerve su, nažalost, pri kraju - kaže Popović.

Anestetika još uvek ima ali se operacije obavljaju samo u hitnim slučajevima, navodi Popović i dodaje da je opština Gračanica donirala sredstva za sanitetski materijal.

- Mi te rezerve moramo uvek da imamo na kardiologiji i hirurgiji, ali ako nemate anestetike operacije se ne mogu obavljati. Zasada još imamo nešto od anestetika imamo i obavljaju se isključivo ‘vruće’ hirurške intervencije - rekao je direktor Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja