UPOZORENJE ZA VOZAČE: Ugrožena bezbednost, makedonska firma izdaje nevažeće potvrde o polovnjacima!
Foto: Beta

Agencija za bezbednost saobraćaja

UPOZORENJE ZA VOZAČE: Ugrožena bezbednost, makedonska firma izdaje nevažeće potvrde o polovnjacima!

Društvo -
Vodite računa: Makedonska firma u Srbiji izdaje rešenja o tehničkim karakteristikama polovnih uvezenih automobila mimo zvaničnog državnog organa

BEOGRAD - Veliki broj vlasnika automobila javio se redakciji Kurira sa informacijom da su saznali da su počele da se izdaju nevalidne potrvde o tehničkim karkateristikama polovnih uvezenih automobila. Naime, prilikom uvoza automobila građanima je često potrebna i potvrda o saobraznosti kako bi registrovali vozilo koju izdaje ovlašćena organizacija, a onda Agencija za bezbednost saobraćaja daje Uverenje neophodno za registraciju.

Međutim, tek kada su je izvadili, pojedini vozači su saznali da kompanija AM Cert doo (Auto Makedonija) čiji je zastupnik makedonski državljanin, pod okriljem TUV Nord, izdaje ova rešenja bez, kako kažu, kontrole i mimio zvaničnog ovlašćenja nadležnog, državnog organa čime bi se mogla ugroziti bezbednost saobraćaja. To je za Kurir potvrdio i Milan Božović, v.d.direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

- Potvrde AM Cert ne bi bile validne jer njen vlasnik, Automakedonija AD, nije vlasnik baze tehničkih karakteristika, dok nemački TUV Nord nije osnovao firmu registrovanu u Srbiji za ove poslove. Od početka primene Pravilnika o ispitivanju vozila, kao i sistema kontrolisanja vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, a u skladu sa dopisom Ministarstva saobraćaja, gde su kao baze koje sadrže odgovarajuće tehničke karakteristike navedene TUV (Nemačka) i DEKRA (Nemačka) do sada je ABS prihvatala potvrde TUV Rheiland InterCert i Dekra Zapošljavanje, obe registrovane u Srbiji, čiji su vlasnici pomenute nemačke firme - objašnjava Božović.

S druge strane, Bojan Evtimovski, direktor AM Cert, kaže da ova firma ima status tehničkog partnera TUV Nord Mobiliteta iz Nemačke i pravo za posredovanje u izdavanju sertifikata iz baze TUV. AM Cert, dodaje, zastupa TUV Nord i ovlašćen je za rad na teritoriji Makedonije, Srbije, Republike Srpske, BiH i Crne Gore. (V. S.)

Milan Božović

Loše za budžet Srbije

Milan Božović, v.d. Agencije za bezbednost saobraćaja, ističe da bi izdavanje potvrda od strane preduzeća koje ne poseduje odgovarajuće baze tehničkih karakteristika dovelo bi u sumnju validnost podataka koji se na tim potvrdama nalaze, dok bi netačni podaci dovodili u zabunu građane i stvarali uslove da se oštećuje budžet Srbije.Inače, na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaj građani se mogu informisati kako u najkraćem roku mogu doći do dokumenata koja su im neophodna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track