Najnovije vesti

SPEKTAKL NA NEBU: Pomračenje Sunca 20. marta!
Foto: Thinkstock

Prava poslastica za astronome

SPEKTAKL NA NEBU: Pomračenje Sunca 20. marta!

Društvo
Poslednje pomračenje koje je bilo vidljivo iz Evrope dogodilo se 11. avgusta 1999, a na naredno će stanovnici starog kontinenta morati da čekaju do 2026. godine

BEOGRAD - U petak 20. marta mesec će se naći između Zemlje i Sunca i zakloniti u potpunosti ili delimično sunčev disk od naših pogleda, što će biti prava poslastica za astronome amatere, profesionalce i zaljubljenike u nebo.

Puno pomračenje biće vidljivo na severu Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva, dok će u Srbiji Sunce biti oko 50 odsto zatamnjeno.

Eklipsa 20. marta će biti deveto potpuno pomračenje u XXI veku. Počeće u 07.45 GMT da bi svoj maksimum dostigla dva sata kasnije, u 09.45 GMT, u trajanju od dve minute i 45 sekundi.

Poslednje pomračenje koje je bilo vidljivo iz Evrope dogodilo se 11. avgusta 1999, a na naredno će stanovnici starog kontinenta morati da čekaju do 2026. godine.

Nastupajuće pomračenje moglo bi da stavi na probu evropski električni sistem, jer će na kratko vreme biti smanjena proizvodnja struje iz solarnih postrojenja, upozorava Evropska mreža operatera za prenos struje (Entsoe).

"Tog 20. marta biće blokirano oko 35.000 megavata solarne energije, tj. proizvodni kapacitet jednak 80 srednjih pogona", stoji u izveštaju Entsoea, koji ne isključuje mogućnost incidenta.

Problem je u tome, ističe se u izveštaju, što je proizvodnja solarne energije znatno povećana u Evropi. Godine 1999, svega 0,1 odsto obnovljive energije otpadalo je na solarnu energiju, dok danas njen udeo dostiže 10,5 odsto.

"To će biti test bez presedana" koji će zahtevati dobru koordinaciju između različitih članica mreže.

Najviše problema očekuje se u Nemačkoj i Italiji koje imaju veliki broj proizvodnih pogona na solarnu energiju. U Srbiji će uticaj pomračenja, pak, biti gotovo beznačajan jer je proizvodnja struje iz energije sunca još u povoju.

(Blic/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...