NJIMA SE OSTVARIO NAŠ SAN: Ćatama pola godine plaćenog odmora!
Foto: Thinkstock

Novi kolektivni ugovor

NJIMA SE OSTVARIO NAŠ SAN: Ćatama pola godine plaćenog odmora!

Društvo -
Država se obavezala da će im isplaćivati i jubilarne, solidarne i godišnje nagrade, davati ekstra odmor za rekreaciju, čak i finansirati slobodne dane za ispraćaj deteta u vojsku. Dobijaće i po jednu celu platu kada im se rodi dete

BEOGRAD - Zaposleni u sudstvu i državnoj upravi su novim kolektivnim ugovorom, koji su juče potpisali sa ministarkom Kori Udovički, dobili prava koja radnička klasa u privatnom sektoru može samo da sanja.

Država se obavezala da će svojoj, ionako prekobrojnoj armiji, isplaćivati jubilarne, solidarne i godišnje nagrade, davati ekstra odmor za rekreaciju, čak i finansirati slobodne dane za ispraćaj deteta u vojsku!

U poređenju sa posebnim kolektivnim ugovorom iz 2008. godine, kojim su zaposlenima u državnom sektoru garantovane mnoge privilegije, upravo potpisani dokument omogućio je dodatni komoditet, i to u vreme kada su u državnom vrhu svima puna usta priče o štednji i stezanju kaiša. Doduše, bilo je i pojedinih izmena patriotsko-državotvornog karaktera, pa će tako, umesto novogodišnjeg bonusa, javni sektor sledovati godišnje nagrade, koje će se isplaćivati na Dan državnosti, Sretenje.Ako je suditi prema ovom PKU, i krv državnih službenika više vredi od krvi nas, običnih smrtnika. Oni će moći tri dana da planduju kada dobrovoljno daju krv, dok je za ostale dovoljan predah i od dva dana. Prilikom potpisivanja ugovora sa sindikatima, ministarka Udovički je naglasila da su njime zaštićeni „proces unapređenja rada i socijalni uslovi i prava zaposlenih“.Prema onome što smo uočili upoređujući juče potpisani ugovor sa Zakonom o radu, jedini koji su zaštićeni ovim dokumentom jesu „beli okovratnici“. Državni službenici naročito su profitirali u delu ugovora koji definiše plaćeno odsustvo. Umesto pet slučajeva za koje je Zakon o radu predvideo plaćene slobodne dane, tek potpisani dokument raširio je ova prava na čak 17 stavki, tako da bi tokom godine, teoretski, jedan ćata mogao da provede neverovatnih 114 radnih dana na plaćenom odsustvu, ne računajući redovni odmor!

Osim uobičajenih okolnosti, država je svojim službenicima dala slobodne dane za razne „vannastavne aktivnosti“, pa tako čak sedam dana za učešće u takmičenju u organizaciji sindikata, isto toliko za rekreativni odmor u organizaciji sindikata, četiri radna dana za obavljanje volonterskih dužnosti u humanitarnim organizacijama, sedam dana za polaganja ispita... Ukoliko se u ovoj činovničkoj armiji pojavi neki reprezentativac Srbije, on će moći da odsustvuje čak 45 radnih dana tokom međunarodnih sportskih takmičenja.

Poznato je da je u Srbiji ukinuto obavezno služenje vojnog roka, ali su se državni službenici izborili da i tu budu posebni. Tako su za slanje, što muške, što ženske dece u vojsku, obezbedili dva slobodna dana. I pored svih nabrojanih privilegija, predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica istakao da sindikati nisu u potpunosti zadovoljni jer svi ciljevi nisu postignuti, ali su ključne stvari dobro definisane i postignut je određeni nivo socijalne pravde.Zaposleni u državnom sektoru, za razliku od svih ostalih, po novom će dobijati i po jednu celu platu kada im se rodi dete. Ova odredba je utoliko čudnija ako se zna da je, na primer, grad Beograd pod izgovorom štednje prošle godine žestoko skresao novčana davanja porodiljama. I deca državnih službenika će, po svoj prilici, imati srećnije detinjstvo od ostalih, pošto je po ugovoru država njima garantovala novogodišnje paketiće, za razliku od dosadašnje odredbe da paketići mogu, ali ne moraju biti obezbeđeni.

(Alo.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja