Solorano: Srbija mora da bude spremna za nepogode
Foto: Fonet

Koordinatorka UN

Solorano: Srbija mora da bude spremna za nepogode

Društvo -
UN izrađuje plan za Vladu za period od tri do pet godina, koji će pomoći da Srbija bude spremna ne samo za poplavu, već i za druge nepogode

BEOGRAD - Najvažnija lekcija koju je Srbija naučila iz poplava je da mora da bude spremna za nepogode i na nacionalnom i na lokalnom nivou i u budućnosti je potrebno unaprediti koordinaciju između republičkih i lokalnih vlasti, rekla je koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano.

Ona je izjavila da UN izrađuje plan za Vladu za period od tri do pet godina, koji će pomoći da Srbija bude spremna ne samo za poplavu, već i za druge nepogode."Najveći test je to da li ćemo imati još jednu nepogodu, a ja se nadam da nećemo. A ovim planom su predviđene redovne simulacije nepogoda, kako bismo bili spremni", rekla je Solorano.Ona je dodala da ceo svet pokušava da nađe pravi sistem preventivnih mera od elementarnih nepogoda i da je 2015. godina veoma značajna, jer počinje da se radi na ciljevima održivog razvoja."Milenijumski ciljevi razvoja su dosta dobro ostvareni i u Srbiji, mi se bavimo njegovim praćenjem u okviru tima UN u Srbiji. Na globalnom nivou dosta toga je urađeno, ali još mnogo toga ostaje. Zato ćemo imati konferencije na kojima ćemo razmatrati promenu klime, razvoj i način finansiranja razvoja u budućnosti", zaključila je Solorano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja