PROTEST PROSVETARA: Ministra polili vodom, dogovora nema, štrajk se nastavlja
Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

5.000 prosvetnih radnika na ulicama

PROTEST PROSVETARA: Ministra polili vodom, dogovora nema, štrajk se nastavlja

Društvo -
Prosvetari se kreću Ulicom kneza Miloša, koja je trenutno zatvorena za saobraćaj i u tom delu grada je veća gužva
1 / 8 Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

BEOGRAD - Članovi dva sindikata obrazovanja krenuli su nešto posle podneva u protestnu šetnju pod nazivom "Prosveto, vreme je", od Doma Narodne skupštine do vlade i Ministarstva prosvete, nezadovoljni materijalnim položajem i stanjem u obrazovanju.

14.54 - Čelnici dva sindikata koji su u štrajku i ministar Verbić, danas nisu postigli dogovor o zahtevima prosvetnih radnika, pa će protest u školama, koji ulazi u pet mesec, biti nastavljen. Verbić je na sastanku sa predsednikom Unije sindikata prosvetnih radnika Draganom Matijevićem i potpredsednikom Sindikata radnika u prosveti Srbije Miloradom Antićem, rekao da zbog aranžmana sa MMF-om ne može da se izađe u susret prosvetnim radnicima koji traže bolji materijalni položaj.

"Vlada to ne može da obeća zbog aranžmana sa MMF i Ministarstvo prosvete nema taj novac u budžetu", rekao je Verbić i naveo da nema ovlašćenje da tako nešto potpiše.

13.30 - Ministar Srđan Verbić izašao pred štrajkače, a oni su ga polili vodom. Posle ovog incidenta, a i usled ogromne gužve, Verbić se vratio u ministarstvo.

Kako javlja repoter Kurira sa lica mesta, na ulicama je 5.000 prosvetnih radnika.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

To je treći izlazak prosvetara na ulice za četiri meseca štrajka, a ministar Srđan Verbić, čiju ostavku traže, upozorio ih je da bi mogli da ostanu bez dela zarade. Prosvetari se kreću Ulicom kneza Miloša, koja je trenutno zatvorena za saobraćaj i u tom delu grada je veća gužva, javljaju reportri Tanjuga sa lica mesta.

Pre polaska u šetnju čelnici ta dva sindikata predali su pismo predstavnicima skupštinskog Odbora za obrazovanje za zahtevom da se omogući sazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila posvećena stanju u obrazovanju. Učesnici protesta pod nazivom "Prosveto, vreme je" uputili su se do sedišta vlade, a potom će otići do Ministarstva prosvete i, kako su najavili, zatražiti ostavku ministra Verbića.

Potpredsednik SRPS Milorad Antić rekao je Tanjugu pre početka protestne šetenje da će prosvetari dosadašnjim zahtevima pridružiti i novi - ostavku ministra Verbića. Ministar je ranije danas rekao da bi prosvetni radnici u protestu mogli da ostanu bez dela zarade.

"Ako direktori škole utvrde da plan nije ispunjen, da tada nisu radili nastavnici, oni po zakonu nemaju pravo na novčanu nadoknadu", rekao je Verbić. Da li će prosvetni radnici zaista ostati bez dela zarade znaće se najverovatnije veh u petak, kada treba da dobiju drugi deo plate. Protest ulazi u peti mesec, jer prosveta nije izuzeta iz umanjenja zarada, što je glavni zahtev štrajkača koji traže i donošenje Zakona o platnim razredima, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne, srednje škole i domove učenika.

Štrajkači nose transparente "Rušenje prosvete, Srbija bez budućnosti", "Razočarani, gladni i izdani Srbije", "Dajte pare da vas opismeno", "Nula dinara - pripreme za takmičenja...".

"Ako direktori škole utvrde da plan nije ispunjen, da tada nisu radili nastavnici, oni po zakonu nemaju pravo na novčanu nadoknadu", rekao je Verbić. Dva prosvetna sindikata štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta od 17. novembra prošle godine, kada su u protest krenula sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja.

Sredinom februara Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" potpisao je sporazum i PKU i prekunuo štrajk.Prosvetari su već izlazili na ulice i trgove, kako u Beogradu tako i u unutrašnjosti, krajem decembra prošle i krajem januara ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track