ISPOVEST MAJKE I ĆERKI: 6 puta smo pobedile rak

One su preživele opaku bolest

ISPOVEST MAJKE I ĆERKI: 6 puta smo pobedile rak

Društvo -
Milena Kosanović i njene ćerke Snežana i Dušica po dva puta bolovale od kancera, ali uspele da, uz savete lekara, savladaju sve nedaće

BEOGRAD - Žene, obavezno posećujte doktora i kontrolišite dojke! Rano otkrivanje kancera spaslo je život meni i mojim ćerkama. Prihvatanje saveta lekara, optimizam, smeh i vera da će sve biti kako treba - to je naš recept za preživljavanje!Ovako za Kurir počinje svoju ispovest Milena Kosanović (76), za koju se može reći da je šest puta preživela rak dojke: po dva puta je dijagnostikovan i njoj i njenim ćerkama Snežani (47) i Dušici (50).Vera u život- Tumor mi je prvi put otkriven 1987, kad mi je odstranjena leva dojka, a drugi put 2002, kad su mi uklonili samo tumor. Nijednom to nisam tragično primila, jer sam imala porodicu i u školi sam predavala deci, koja su mi davala snagu. Kad je rak dijagnostikovan mojim ćerkama, bilo mi je mnogo teže - kaže Milena.Njenoj ćerki Snežani je na redovnoj kontroli 2002. otkriven teži, maligni oblik tumora, koji je morao hitno da se operiše.- Snežana je prošla kroz šest hemoterapija i 32 zračenja, a najteže joj je palo opadanje kose. Govorila je da ima sve manje kose na glavi, a sve više na jastuku. Srce mi se steglo kad je rekla: „Mama, ali ja sam rođena s kosom“ - priseća se Kosanovićeva.Nakon izlečenja, Snežani je još jednom dijagnostikovan benigni tumor, kao i starijoj Dušici 2008. godine.- Nakon benignog, 2011. otkrivene su mi maligne promene na dojci. Prošla sam kroz operaciju, hemoterapiju i zračenje. Bolest sam shvatila kao svojevrsnu opomenu u životu, da treba da usporim i postavim prioritete. Druženje s prijateljima i igranje folklora su mi mnogo pomogli, a moje suze videli su samo moji psi i Dunav - kaže Dušica.Važne kontroleOve hrabre žene naglašavaju da su slušale savete lekara, verovale u izlečenje, smejale se i trudile da vreme provode na svežem vazduhu.- Šanse da se bolest vrati su male, ali zrno straha uvek postoji. Lekarske kontrole su veoma važne, čovek sve preživi, pa i ovo - osmehuje nam se Dušica, sada aktivni član udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke Budimo zajedno.

Ministar LončarSKRINING RAKA DOJKE ZA 320.000 ŽENA STAROSTI OD 50 DO 60 GODINAPredstavnici zdravstvenih institucija i organizacija okupili su se juče, povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, na okruglom stolu „Rana dijagnostika i izlečenje raka dojke“.- Program organizovanog skrininga sprovodiće se u 29 opština, a ukupno je planirano da u toku ove godine organizovanim skriningom raka dojke bude obuhvaćeno 320.000 žena starosti od 50 do 60 godina života - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track