Žene koje su pobedile opaku bolest: Godišnje 1.600 žena umre od raka dojke

Neophodna prevencija

Žene koje su pobedile opaku bolest: Godišnje 1.600 žena umre od raka dojke

Društvo -
Rak dojke je bolest koja pogađa mnoge žene, ali zahvaljujući ovim divnim ženama znamo da nijedna bitka nije unapred izgubljena, istakla je princeza Katarina

BEOGRAD - Godišnje 4.000 žena oboli od raka dojke, a 1.600 njih izgubi bitku za život, saopštila je danas Fondacija princeze Katarine Karađorđević, uoči Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Tim povodom na Belom dvoru organizovan je prijem i predstavljanje knjige "Živeti kao pre", koja prenosi životne priče članica Društva za borbu protiv raka iz Sombora koje su pobedile rak dojke. Princeza Katarina je poručila ženama da redovno rade preglede, jer je ključ za uspešnu borbu protiv raka njegovo rano otkrivajne.

"Rak dojke je bolest koja pogađa mnoge žene, ali zahvaljujući ovim divnim ženama znamo da nijedna bitka nije unapred izgubljena. Fondacija će nastaviti rad na projektima koji će omogućiti da se stopa oboljevanja od raka dojke smanji", istakla je princeza Katarina, a saopšteno je iz Belog dvora.

Fondacija princeze Katarine donirala je prvi moblni digitalni mamograf u Srbiji Kliničkom centru Niš 2009. godine, vredan više od 700.000 evra, na kome je, kako se navodi, pregledano više od 100.000 žena iz južne Srbije.

Iste godine doniran je i analogni mamograf Zdravstvenom centru u Ćupriji. Analogni mamograf doniran je Kliničkom centru Bežanijska kosa 2007. godine, a poklonila ga je organizacija

Radiology Mammography International iz Akrona u Ohaju, SAD. Ultrazvučni aparat sa biopsijom doniran je Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu u januaru 2012, dok je još jedna takva mašina donirana Kliničkom centru Niš u maju 2013, dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track