GAŠIĆ NA POLAGANJU ZAKLETVE: Sve više mladih svoju budućnost vezuje za vojsku
Foto: Ministarstvo Odbrane

Nastavni centar Sombor

GAŠIĆ NA POLAGANJU ZAKLETVE: Sve više mladih svoju budućnost vezuje za vojsku

Društvo -
Odlukom da dobrovoljno služite vojni rok pokazujete da ste odvažni i spremni da služite uzvišenom cilju - unapređenju bezbednosti i ugleda Srbije", rekao je Gašić obraćajući se vojnicima posle polaganja zakletve

SOMBOR - Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas u Somboru svečanom polaganju zakletve profesionalnih vojnika i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i tom prilikom istakao da sve veći broj mladih u Srbiji svoju budućnost vezuje za sistem odbrane.

Pozdravljajući mladiće i devojke, njih ukupno 217, koji su se u somborskoj kasarni zavetovali čašću da će čuvati i braniti svoju otadžbinu, Gašić je podsetio da je vojnička zakletva oduvek imala posebno mesto u bogatoj i slavnoj istoriji srpskog naroda i vojske.

"Odlukom da dobrovoljno služite vojni rok pokazujete da ste odvažni i spremni da služite uzvišenom cilju - unapređenju bezbednosti i ugleda Srbije", rekao je Gašić obraćajući se vojnicima posle polaganja zakletve.

Napominjući da im zadatak neće biti nimalo lak i da će zahtevati mnogo odricanja, discipline i istrajnosti, ministar je naglasio da su srpski vojnici oduvek bili i da će i ubuduće biti u prvim redovima, pokazujući tako "kako se čuva, brani i voli zemlja, kako se pomaže onima koji su ugroženi".

Ministar odbrane poručio je roditeljima mladih vojnika da će Vojska Srbije brinuti o njihovoj deci i učiniti da se vrate kućama kao formirani ljudi obogaćeni znanjem i vrlinama koje krase svakog vrednog i poštenog čoveka.

U kasarni "Aerdorom", zajedno sa generacijom vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, po prvi put u istom stroju zakletvu su položili i žene kandidati za profesionalne vojnike iz više jedinica Vojske Srbije.

Među njima je 179 vojnika na doborovoljnom služenju vojnog roka, a od toga 12 je žena.

Zakletvu je položilo i 35 kandidatkinja za profesionalne vojnike.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, među kojima i predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, crkava, parvosduja, prosvete, udruženja i roditelji, supruge, deca i rodbina mladih vojnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja