APEL UDRUŽENJA:  Izmenom Zakona o dobrobiti vraćaju eutanaziju zdravih životinja?!
Foto: Dado Djilas

Spasimo životinje

APEL UDRUŽENJA: Izmenom Zakona o dobrobiti vraćaju eutanaziju zdravih životinja?!

Društvo -
Izmenama zakona uvodi se pojam karantin u koji se smeštaju izgubljene životinje koje posle 15 dana postaju vlasinštvo karantina i posle toga se mogu humano ubiti ili predati zainteresovanoj organizaciji" što otvara put ka legalnoj upotrebi napuštenih životinja u ogledne svrhe

BEOGRAD - Udruženja za za zaštitu životinja saopštila su da je u Upravi za veterinu, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u pripremi je izmena i dopuna Zakona o dobrobiti životinja, koja uvodi odluku da životinje po koje niko nedođe u karantin, mogu u roku od 15 dana da se humano ubiju ili predaju zainteresovanoj organizaciji.

Na osnovu radne verzije nacrta i koja po svemu sudeći nije konačna izmene će težiti, pored harmonizacije sa propisima Evropske unije oko oglednih i farmskih životinja, i izmenama koje se tiču napuštenih životinja.

Uvodi se pojam "karantin" gde se "smeštaju izgubljene životinje" koje posle 15 dana postaju vlasinštvo karantina i posle toga se "mogu humano ubiti ili predati zainteresovanoj organizaciji" što otvara put ka legalnoj upotrebi napuštenih životinja u ogledne svrhe.

-Iskreno se nadamo da je ovo samo radna verzija koja neće ući u finalni nacrt zakona i da će nadležni organi do kraja rada na ovim izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti uvideti kakvu grešku prave i jedan moderan evropski zakon vraćaju decenijama unazad vraćanjem legalne eutanazije zdravih životinja. - saglasna su udruženja za zaštitu životinja.

Problem napuštenih životinja nisu napravile one same, pa one ne bi trebalo ni da snose odgovornost.

- Apelujemo na nadležne organe da izmene zakona usmere protiv neodgovornih vlasnika koji su do ovog problema doveli, umesto što se usresređuju na napuštene životinje koje nisu svojevoljno na ulici, kažu u udruženju životinja.

( Životinje.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track