NIS vraća deo placa manastiru Vojlovica
Foto: BETA

NIS vraća deo placa manastiru Vojlovica

Društvo -
Patrijarh Irinej i Kiril Kravčenko potpisali Protokola kojim je NIS na sebe preuzeo obavezu da preda SPC deo teritorije Rafinerije Pančevo na kojoj se nalazi pravoslavni manastir Vojlovica iz 14 veka

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej i generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko potpisali su Protokol o dugoročnoj saradnji na sprovođenju humanitarnih projekata u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Na osnovu Protokola koji je potpisan u Patrijaršiji u Beogradu, NIS je na sebe preuzeo obavezu da preda SPC deo teritorije Rafinerije Pančevo na kojoj se nalazi pravoslavni manastir Vojlovica iz 14 veka.

Saradnjom sa SPC, NIS nastoji da pomogne očuvanje pravoslavnih hramova u Srbiji koji imaju veliki kulturni i istorijski značaj, a prema rečima Kravčenka, današnji Protokol, oslanja se na saradnju SPC i NIS koja postoji godinama unazad.

Patrijarh Irinej zahvalio je raspoloženju i dobroj volji "braće Rusa" koji su, kako je naveo, uvek bili uz Srbiju, a Srbija uz njih.

"Ovo je realna saradnja, jedan vid, oblik i forma saradnje između dve crkve i dva naroda", rekao je patrijarh i potsetio na istorijske veze Srbije i SPC sa Rusijom i Ruskom pravoslavnom crkvom. On je kazao da će, zahvaljujući pomoći NIS-a biti potpomognuto ono u čemu "nismo kadri i moćni", istakavši da je pre nekoliko dana Rusija uputila pomoć od dva miliona dolara za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track