Mihajlović: Žene su potencijal srpske privrede
Foto: Tanjug Aleksandar Stojanović

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

Mihajlović: Žene su potencijal srpske privrede

Društvo -
Ministarka se sastala sa američkim ekspertom za pitanja ravnopravnosti žena i javne politike Svoni Hant

BEOGRAD - Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je danas da su žene potencijal rasta za sprsku privredu i naglasila da će država učiniti sve da žene zauzmu vodeće uloge u svetu biznisa.

"Naš zadatak kao države je da pomognemo da se stvori ambijent, da napravimo više iskoraka da imamo žene lidere, jer naše žene su potencijal rasta u Srbiji, jer od 51 odsto, koliko ima žena, 63 odsto su nezaposlene i to je onda ogromna mogućnost kada te žene zaposlimo", rekla je Mihajlović posle sastanka sa američkim ekspertom za pitanja ravnopravnosti žena i javne politike Svoni Hant.

One su zajedno sa američkim abasadorom Maklom Kirbijem u Vladi Srbije, razgovarle o unapređenju položaja žena i njihovom veću uključivanju u sve segmente društva, a posebno u oblasti privrede. Hant je istakla da Srbija ima mogućnosti da postane lider, kada je u pitanju položaj žena, naglasivši da je već sada ispred mnogih zemalja. Prema njenim rečima, u sprskom parlamentu je oko dve trećine žena, dok je u američkom Kogresu zastupljeno 19 odsto žena.

"Mi imamo izraz "staklena tavanica", to je kada postoji prepreka u koju udarite, nešto vas je zaustavilo, ali ne vidite tačno šta. Dakle postoje ti neki strukturni problemi na kojima se mora raditi, kao što je nedostatak podrške porodice ili na primer kada žena ostane trudna, a nema pravo da neguje svoju decu, nego mora da radi", ukazala je Hant.

Prema njenim rečima, kroz saradnju sa predstavnicima civilnog društva i institucijama države, takve prepreke je moguće otkloniti. "Ono što je potrebno je jako civilno društvo, ne samo u edukativnom planu, već i da spreče nasilje u porodici, da se omogući veća zaposlenost žena, da se pruži podrška porodici, kako bi Srbija postala srećnija zemlja, kako bi bilo više nade", rekla je Svoni Hant. I ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi kazao je da u ovoj oblasti Srbija može lako da napreduje, jer ima talentovane, obrazovane i vešte žene. "Preuzmite taj korak da budete ispred drugih država, pa i ispred SAD, jer i mi moramo puno da uradimo i napredujemo kada je u pitanju položaj žena u Srbiji", poručio je Kirbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track