Banke će moći da primene propis o blokadi plata

Traži se rešenje

Banke će moći da primene propis o blokadi plata

Društvo -
Banke su zatražile da se ukine ili odloži obaveza da od 1. jula kontrolišu uplatu poreza i doprinosa na zarade, navodeći da je to posao Poreske uprave

BEOGRAD - Vlada Srbije traži rešenje kako da banke primene novi propis o blokadi isplate zarada ako nisu uplaćeni porezi i doprinosi, kazao je premijer Mirko Cvetković.

Predsednik Vlade Srbije kazao je da Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji kojim je uvedeno novo pravilo, ne može da se menja, jer Skupština Srbije ne zaseda zbog izbora.

"Tražimo najbolje rešenje kako bi banke primenile propis o blokadi isplate zarada ako nisu uplaćeni porezi i doprinosi", kazao je Cvetković.

Banke su zatražile da se ukine ili odloži obaveza da od 1. jula kontrolišu uplatu poreza i doprinosa na zarade, navodeći da je to posao Poreske uprave.

U bankarskom sektoru Srbije naveli su i da Poreska uprava još nije završila softver koji bi bankama trebalo da omogući primenu novog propisa i da nema dovoljno vremena za tehničke pripreme.

Prema novom propisu banke su obavezne da, ako uz isplatu neto zarade nemaju i nalog za plaćanje poreza i doprinosa, preračunaju zaradu i deo uplate za poreze i doprinose, a deo radniku, što, prema oceni bankara, može da napravi probleme u isplati zarada.

Krajem decembra 2011. godine Skupština Srbije usvojila je izmene Zakon o poreskom postupku i administraciji po kojima će banke biti obavezne da blokiraju isplatu zarada ukoliko nisu uplaćeni i porezi i doprinosi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track