SRĐA POPOVIĆ STRAHUJE ZA ŽIVOT: Ne smem da idem u Tursku zbog Erdogana!
Foto: Fonet

NEWSWEEK o Canvasu

SRĐA POPOVIĆ STRAHUJE ZA ŽIVOT: Ne smem da idem u Tursku zbog Erdogana!

Društvo -
Posle ogromne količine televizijske propagande sigurno ne bih putovao u Tursku. To koliko su Erdogan i njegovi savetnici bili opsednuti idejom da je Otpor bio umešan u demonstracije u vezi sa odbranom Parka Gezi u Istanbulu gotovo je šokantno, kaže jedan od osnivača Otpora

BEOGRAD - Srđa Popović, izvršni direktor nevladine organizacije CANVAS (Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije), povodom optužbi da je Otpor jedan od organizatora nemira u Turskoj 2013. godine, navodi da mu je ta ideja i dalje šokantna.

„Posle ogromne količine televizijske propagande sigurno ne bih putovao u Tursku. To koliko su Erdogan i njegovi savetnici bili opsednuti idejom da je Otpor bio umešan u demonstracije u vezi sa odbranom Parka Gezi u Istanbulu gotovo je šokantno", navodi bivši Otporaš za najnoviji broj sprskog izdanja Njuzvika.

Tvrdi da mu je bezbednost u ovoj zemlji ugrožena, posle višegodišnje propagande u kojoj je označen kao državni neprijatelj.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Odbrana Parka Gezi je počela tako što se prvo okupilo 500 demonstranata da zaustavi njegovo rušenje, dok je nacionalna turska televizija pustila dokumentarac o pingvinima. Preko noći srce Istanbula je preplavilo više stotina hiljada demonstranata, a protesti se pretvorili u bunt protiv premijera Redžepa Erdogana.

Simbol Otpora, stisnuta pesnica, kao i grafiti i transparenti na istanbulskom trgu Taksim, naveli su mnoge na zaključak da je Otpor prisutan na protestima u Turskoj. Popović je naveo da je to opšteprihvaćeni simbol "nenasilnog otpora" još od srpske revolucije 2000. godine.

Dosad se, dodaje on, ta pesnica pojavila u najmanje desetak zemalja, poput Gruzije, Rusije, Egipta, Kenije, Slovenije i drugih.

"Izgleda da je to posledica popularnosti filma "Rušenje diktatora", američkog reditelja Stiva Jorkaa, koji je dosad preveden na dvadesetak jezika. Ali, moja organizacija nije radila sa grupama iz Turske. Nikad u svojoj istoriji", naveo je tada jedan od osnivača Otpora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja