VERBIĆ O NOVOM ZAKONU: Udžbenici će biti kvalitetniji i jeftiniji
Foto: Zorana Jevtić

Vlada usvojila nacrt

VERBIĆ O NOVOM ZAKONU: Udžbenici će biti kvalitetniji i jeftiniji

Društvo -
Te efekte osetićemo tek sledeće godine, kaže ministar prosvete povodom usvajanja Nacrta zakon ao udžbenicima u Vladi Srbije

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je Nacrt zakona o udžbenicima i predlog će u najskorije vreme biti u skupštini, a taj propis treba da donese veći kvalitet, nižu cenu ali i manji broj knjiga u kompletu, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić i pozvao nastavnike da se uključe u pisanje udžbenika.

"Niko od njih ne zna bolje šta je potrebno učenicima. Do sada su autori udžbenika bili uglavnom univerzitetski nastavnici ali nema potrebe za tim", rekao je ministar Verbić i istakao da nastavnici kroz zajednice škola treba da se organizuju i registruju kao izdavači udžbenika ili priručnika i da naprave najbolje knjige.

Kada se, kako kaže, krug ljudi koji rade na udžbenicima dovoljno proširi, to će smanjiti i verovatnoću da neko, ko ne bi trebalo, ocenjuje udžbenike svog kolege, čime se izbegava i sukob interesa.

"Bilo je vreme da donesemo novi zakon jer očigledno da propis iz 2009. nije uspeo da reši neke od suštinskih problema - zašto u srednjim stručnim školama uopšte nema udžbenika za poslednjih deset godina, zašto udžbenički komplet košta toliko, da li su svi udžbenci zaista neophodni", rekao je ministar Verbić.

Međutim, on je u izjavi Tanjugu istakao da efekte zakona ne možemo očekivati od septembra ove godine. Realno i očekivano vreme primene zakona je septembar 2016. godine jer je potrebno da se prema novom zakonu i novim standardima kvaliteta urade novi užbenici koji će biti akreditovani.Ipak, već od prvog septembra 2015. možemo da krenemo u pripremu novih udžbenika za narednu školsku godinu, rekao je Verbić i naveo da novi zakon treba da donese benefit učenicima, izdavačima ali i roditeljima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track