BLAGOJEVI'Ć: Počinje sanacija 58 klizišta, sad je sve u rukama EU
Foto: Fonet

Rešavanje najvećeg problema

BLAGOJEVI'Ć: Počinje sanacija 58 klizišta, sad je sve u rukama EU

Društvo -
Kada je reče o obnovi kuća stradalih u poplavama, Blagojević je istakao da je "stavljena tačka" na sve slučajeve koji su bili nesporni i gde su opštine mogle brže da izdaju rešenje

BEOGRAD - "Očekujem da tokom aprila počne sanacija 58 klizišta koja direktno ugrožavaju putnu infrastrukturu. Sad je sve u rukama EU, koja je obezbedila sredstva i izvodi radove za nas", izjavio je v.d. direktora vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

"Klizišta za nas predstavljaju možda i najveći problem, između ostalog i zbog toga što ne znamo odakle i u kojoj meri prete rizici. U saradnji sa UN sada radimo na razvoju detaljnog katastra klizišta. Paralelno sa tim popisom, počinje i sanacija onih klizišta koja su identifikovana kao prioritetna", rekao je Blagojević za današnje Novosti.

Kada je reče o obnovi kuća stradalih u poplavama, Blagojević je istakao da je "stavljena tačka" na sve slučajeve koji su bili nesporni i gde su opštine mogle brže da izdaju rešenje. Prema njegovim rečima, zbrinuto je gotovo 400 porodica kojima su kuće srušene, a blizu 20.000 porodica dobilo je pomoć u novcu. On je naveo da je podneto skoro 1.000 krivičnih prijava protiv onih koji su dobili rešenje uz lažne izjave.

"To, međutim, nije mnogo, s obzirom na to da je izdato više od 20.000 rešenja. u 45 slučajeva je sprečena izgradnja nove kuće ili isplata u protivvrednosti izgradnje nove kuće. Samo na taj način smo sačuvali oko milion evra", rekao je Blagojević.

On je napomenuo da će biti iskorišćeno sve, od ukupno 106 miliona evra obećanih na donatorskoj konferenciji u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track