Nastavljena blokada Dunava
Foto: BETA

Rečna blokada

Nastavljena blokada Dunava

Društvo -
Na prolaz čeka 15 brodova, od čega je pet usidreno u novosadskoj luci, a 10 je ispred barikada

NOVI SAD - Blokadu međunarodnog plovnog puta na Dunavu kod Novog Sada i danas su, sa tri broda, nastavili nezadovoljni radnici preduzeća "Dunav agregati", koji zahtevaju da im poslodavac isplati šest zarada koje im duguje. Na brodovima tog preduzeća - "Petrovaradin", "Mišeluk" i "Podbara" nalazi se oko 80 radnika, koji od juče blokiraju plovidbu na Dunavu jedan kilometar nizvodno od ušća Kanala Dunav-Tisa-Dunav u tu reku. Kako je rečeno u sindikatu tog preduzeća, zbog blokade nisu dobijali pretnje, jer kako su naveli, "nadležni razumeju njihovu situaciju".

Prema rečima predstavnika sindikata, na prolaz čeka 15 brodova, od čega je pet usidreno u novosadskoj luci, a 10 je na samoj reci ispred barikada. Od početka blokade, kako su dodali, radnici "Dunav agregata" dozvolili su prolaz samo jednom putničkom brodu koji je bio pun starijih putnika. Radnici su ponovili da su bili prinuđeni na blokadu, jer im se niko od predstavnika poslovodstva ili vlasti nije obratio od ponedeljka, kada su počeli štrajk, nezadovoljni jer im poslodavac duguje šest plata. Oni su se ponovo izvinili svim lađarima i dodali da nisu imali drugog načina da skrenu pažnju na egzistencijalni problem 470 radnika. "Dunav agregati" je preduzeće koje je nastalo privatizacijom nekadašnje velike firme "Heroj Pinki". Ovo brodarsko preduzeće nalazi se u okviru "Dunav grupe", čiji je vlasnik biznismen Dušan Borovica. Kapetanija i policija vode računa o bezbednosti saobraćaja na Dunavu. Na snazi je i dalje zabrana plovidbe iz bezbedonosnih razloga.

Direktor obećao tri plateRadnici firme "Dunav grupe agregati", bivšeg "Heroja Pinkija", nastavili su blokadu Dunava, a direktor Mašan Ercegović predložio je da im danas isplatu tri plate iz 2011. godine.Direktor je, u telefonskom razgovoru, predložio da ukoliko radnici danas dobiju novac, prekinu blokadu i da u utorak nastave pregovore, a u suprotnom brodovima ponovo blokiraju Dunav, izjavio je Tanjugu predstavnik radnika Milivoje Šujdović. On je naveo da su šanse za današnju isplatu male jer je račun firme "Dunav grupa agregati" u blokadi.Oko 470 radnika "Dunav grupe agregati" nije primilo zarade od oktobra 2011. godine, a od 1. aprila nemaju ni overene zdravstvene knjižice.Šef Lučke kapetanije Novog Sada Boris Oreb rekao je da trenutno 16 teretnih brodova stoji privezano za obalu zbog blokade Dunava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track