VULIN NA DAN SEĆANJA: Zver je odbijala da umre, strahujući zbog zločina koje je činila!
Foto: Tanjug Miloš Jelesijević

Istina je samo jedna

VULIN NA DAN SEĆANJA: Zver je odbijala da umre, strahujući zbog zločina koje je činila!

Društvo -
Odbijala je da umre zato što su se iza njenih ledja nalazili užasi koje je čovečanstvo tek čekalo da upozna, 700 000 jasenovackih leševa, prepune jame bezdanice, od Jadovna do Bosanske krajne, iza njenih ledja ležali su nezamislivi zločini koje je svet tek trebalo da vidi

Po prvi put na državnom nivou Republika Srbija u saradnji sa Vladom Republike Srpske obeležila je Dan sećanja na žrtve Jasenovca. U nizu datuma koji simbolišu antifašističku borbu i stradanja civilnog stanovništva od strane fašista, otvaraju se ponovo brojna pitanja i dileme o odredjenim istorijskim figurama - ko je zločinac, a ko antifašista i heroj.

"Istinu treba govoriti i o istini treba svedočiti, zato nemojte izjednačavati Hitlera i Staljina jer oni nisu isto, zato nemojte izjednačavati jednog od vodja antifašističke koalicije sa onim zbog koga je čitav svet ušao u vodu i vatru i krv i zlo, nemojte prekrajati istoriju, jer onaj ko prekraja istoriju dočekaće da se ponovi. Nemojte izjednačavati Hitlera i Staljina jer ne može biti isti onaj koji je stvorio Aušvic i onaj koji je Aušvic oslobodio."- istakao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, na obelezavanju 70.godisnjice proboja Sremskog fronta.

U svetlu novih saznanja, istorija prolazi reviziju, pa se ovakve polemike i otvaraju. Ono što se nikako ne sme dovoditi u pitanje je gotovo genocidno stradanje Srba u ustaškom logoru Jasenovac i drugim sličnim mestima stradanja civilnog stanovništva u zločinackoj NDH-a tokom drugog svetskog rata.

"Pre 70 godina zver je odbila da umre, pre 70 godina zver se zubima i noktima držala ispred boljih od sebe. Uvek sam se pitao zašto se jednostavno nisu okrenuli i pobegli, zašto jednostavno nisu priznali da je rat gotov, kao što je i bio gotov, ali zver je odbila da umre.

Odbijala je da umre zato što su se iza njenih ledja nalazili užasi koje je čovečanstvo tek čekalo da upozna. Iza njenih ledja je ležalo 700 000 jasenovackih leševa, iza njenih ledja au ležale prepune jame bezdanice, od Jadovna do Bosanske krajne, iza njenih ledja ležali su nezamislivi zločini koje je svet tek trebao da vidi, zato je zver odbijala da umre, zato se borila do zadnjeg, jer istina o zlu koja je počinila morala je biti sakrivena po cenu života.

Strašna istina o genocidu u Drugom svetskom ratu počinjena nad Srbima, Jevrejima i Romima je strašna i nadajmo se neponovljena istina, ali morala je biti otkrivena zahvaljujući borbi na Sremskom frontu, zaključio je ministar Aleksandar Vulin.

Osim premijera Srbije Aleksandra Vučića i savetnika predsednika Republike Olivera Antića, obeležavanju Dana sećanja prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Vanja Udovičić, Željko Sertić, Nikola Selaković, zamenik predsednice Skupštine Srbije Igor Bečić, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track