Napredak medicine, olakšica za trudnice: Novi test umesto amniocenteze!
Foto: Kurir

Uspeh lekara

Napredak medicine, olakšica za trudnice: Novi test umesto amniocenteze!

Društvo -
S obzirom da je pad nataliteta u Srbiji konstantan problem, odlučili smo da 50 testova, u vrednosti većoj od 30.000 evra, poklonimo najvećim porodilištima u Srbiji

BEOGRAD - Zahvaljujući novom prenatalnom testu "Trankviliti" koji već u ranoj trudnoći sa visokom preciznošću može da proceni prisustvo hromozomskih anomalija fetusa, buduće mame moći će da izbegnu komplikovanu i rizičnu amniocentezu.

Naime, test se može raditi već od 10. nedelje jednoplodne trudnoce, odnosno od 12. kod višeplodnih trudnoća, a analizom slobodne fetalne DNK iz nekoliko mililitara majčine krvi dobijaju se najprecizniji rezultati u roku od samo pet dana. Na ovaj način ne postoji nikakav rizik od pobačaja ili drugih mogućih komplikacija koje sa sobom nosi amniocenteza.

Kompanija "KrioSejv Srbija" koja je prezentovala novi test, pokloniće vodećim porodilištima testove u vrednosti od 30.000 evra.

"S obzirom da je pad nataliteta u Srbiji konstantan problem, odlučili smo da 50 testova, u vrednosti većoj od 30.000 evra, poklonimo najvećim porodilištima i to upravo najosetljivijim trudnicama koje imaju visokorizicne trudnoće", rekao je direktor "KrioSejv Srbija" Boris Ferenc.

Među hromozomskim anomalijama ploda koje "Trankviliti" može da otkrije su Daunov sindrom, Edvardsov, Patauov, Tarnerov, Klineferterov i Jakobsov sindrom, kao i sindrom pola bebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track