Najnovije vesti

DAN POBEDE: Srpski gardisti spremni za Crveni trg!
Foto: Printscreen RTS

Idu u Moskvu

DAN POBEDE: Srpski gardisti spremni za Crveni trg!

Društvo
Osim srpskih vojnika, defile ešelona ruske vojske "pojačaće“ i podešeloni iz više zemalja koje su pre sedam decenija učestvovale u antifašističkoj borbi, saopštilo je Ministarstvo odbrane

BEOGRAD - Pripadnici Garde, jedne od najeltinijih jedinica naše vojske, vrše poslednje pripreme pred odlazak u Moskvu, gde će sa oko 15.000 ruskih vojnika 9. maja u čast pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu prodefilovati Crvenim trgom, a današnjim završnim pripremama prisustvovao je načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

Osim srpskih vojnika, defile ešelona ruske vojske "pojačaće“ i podešeloni iz više zemalja koje su pre sedam decenija učestvovale u antifašističkoj borbi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Diković je izrazio zadovoljstvo stepenom pripremljenosti devojaka i momaka koji će predstavljati srpsku vojsku na Crvenom trgu, podsetivši ih da dve nedelje koje će provesti u prestonici Rusije iskoriste kako bi svoju formu doveli do savršenstva.

On je podstrojene gardiste podsetio da je na njima da opravdaju čast koja im je ukazana, jer „im danas svi zavide i rado bi bili na njihovom mestu“.

Poželevši im srećan put, general Diković je istakao uverenje da će gardisti i ovaj put postavljen zadatak ispuniti na najvišem mogućem nivou.

Komandant Garde, brigadni general Milomir Todorović, izrazio je veliku zahvalnost što je upravo jedinici kojom on komanduje pripala čast da predstavlja Vojsku Srbije i Republiku Srbiju na obeležavanju velike godišnjice pobede nad fašizmom.

On je ocenio da su dosadašnje pripreme tekle prema planu i da je Garda spremna za moskovsku paradu.

U Moskvu će otputovati 75 vojnika, a naš nacionalni ešelon na paradi će nastupaće u prepoznatljivoj plavoj gardijskoj uniformi i nosiće poluautomatsku pušku M55/66.

Osim 75 gardista, u Rusiju ide po jedan pripadnik Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Komande za obuku, na čelu sa komandantom Gardijskog bataljona potpukovnikom Vladimirom Vukajlovićem, navodi se u saopštenju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...