BAHANALIJE: Na fakultetu krkaju hobotnice i jastoge!
Foto: Profimedia

Dok je zemlja u krizi, oni se goste

BAHANALIJE: Na fakultetu krkaju hobotnice i jastoge!

Društvo -
Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu raspisao nabavku u kojoj potražuje ekskluzivna jela i pića, na šta će potrošiti četiri miliona dinara iz budžeta

BEOGRAD - Dok su profesorima plate smanjene za deset odsto, a hiljade studenata u Srbiji brine kako da nađu novac za papreno skupe školarine, zaposleni na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu puniće svoje stomake salatama od hobotnice, jastozima, škampima na buzaru i zalivati to najskupljim viskijima.Pravi luksuzJavni konkurs za nabavku hrane i pića za potrebe ovog fakulteta raspisan je 21. aprila, a na spisku su se našle, što bi narod rekao, svakojake perverzije od namirnica, koje prosečan Srbin u životu neće imati prilike da proba. Salata od morskih plodova, rižoto od sipe, pohovane dagnje, šatobrijan, teleći stek „holštajn“, tartar biftek, sote „stroganof“, ali i, kako je precizno navedeno, „jastog lepog izgleda“.Pored ovih i brojnih drugih vrhunskih jela, fakultet je poručio i najrazličitija pića kakvim se ne mogu pohvaliti ni najekskluzivniji restorani koji mogu zadovoljiti najistančaniji ukus - viski „džek danijels“, kao i „džoni voker“, „čivas regal“, „balantajns“, konjak „kurvoazije“, razni brendiji, ali i kokteli i likeri.Za ovu nabavku fakultet je opredelio četiri miliona dinara iz budžeta, odnosno oko 33.333 evra. Dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački kaže da se „u ovom trenutku na FTN realizuje 90 međunarodnih i više od 200 projekata saradnje sa privredom“, te da je to razlog ove nabavke, da ne vidi ništa sporno u tome i da to nije nikakav luksuz.

Toliko su gladni da su slova izgrešili... Deo narudžbenice
Toliko su gladni da su slova izgrešili... Deo narudžbenice

Kao ruski tajkuni- Na projektima koji se finansiraju od EU predviđeno je organizovanje vorkšopova, plenarnih sastanaka sa velikim brojem učesnika, kao i studentskih aktivnosti, gde se koriste usluge restorana - naveo je Doroslovački i dodao da „fakultet ne troši sredstva na luksuznu hranu i piće“, kao i da ove godine nisu tražili povećanje školarina.Međutim, Dragan Dobrašinović iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija navodi da su ovakve bahanalije potpuno neprimerene i nesrazmerne stanju prosvetnog sistema u Srbiji i standardu studenata:- Ovo deluje više kao jelovnik ruskog tajkuna nego meni za nekog profesora. Fakulteti postoje zbog studenata i nepristojno je da se od njihovih školarina profesori ovako bahate.

Branko KovačevićKRAJNJE NEPRIMERENOBranko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta i nekadašnji rektor Univerziteta u Beogradu, kaže da je iznenađen ovakvom nabavkom kolega iz Novog Sada:- Dešava se da nam ponekad na fakultet dolaze uvažene zvanice, poput nekih ambasadora ili nobelovaca, i u tim slučajevima smo poručivali ketering, ali prvo, to se ne dešava tako često, a drugo, hrana i piće koje smo naručivali daleko su od luksuza. Reč je o kanapeima, sokovima i kafi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track