UDARAC NA ZDRAVSTVO: Bez licence ostaje 4.575 lekara u Srbiji
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Alarmantno upozorenje: Uskoro neće imati ko da nas leči

UDARAC NA ZDRAVSTVO: Bez licence ostaje 4.575 lekara u Srbiji

Društvo -
Pošto se nisu dodatno edukovali, dovoljan broj bodova nije sakupilo čak 15 odsto doktora, zbog čega će najverovatnije izgubiti dozvolu za rad

BEOGRAD - Neverovatnih 15 odsto od ukupno oko 30.500 lekara u Srbiji neće moći da obnovi licencu zbog toga što nisu sakupili dovoljan broj bodova, upozorila je direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) Vesna Jovanović.Zbog ovog alarmantnog podatka i činjenice da imamo manjak doktora, postoji velika opasnost da ubrzo neće imati ko da nas leči! Da bi zadržao licencu, svaki lekar mora da sakupi najmanje 24 boda, što može da uradi dodatnom edukacijom, učestvovanjem u seminarima ili pisanjem naučnih radova.NeodgovorniMnogi od njih nisu bili vredni da to i urade.- Za one koji nisu sakupili bodove postojaće mogućnost polaganja ispita kako ne bi ostali bez licence. Kako stvari stoje, velika je opasnost da nećemo imati dovoljno lekara. Zajedno s Ministarstvom zdravlja radimo na nalaženju rešenje za te kolege koje nisu dovoljno ozbiljno shvatile sakupljenje bodova i dodatnu edukaciju - kaže Jovanovićeva i dodaje da su polovinu poena, dakle 12, zdravstveni radnici mogli da „osvoje“ i u ustanovama u kojima rade.Poslove izdavanja, obnavljanja, kao i oduzimanja dozvole obavlja upravo Lekarska komora Srbije, a period na koji se licenca obnavlja je sedam godina. Pored bodova, proceduralni uslovi da lekar ima licencu su i ti da je adekvatno obrazovan, da nije kažnjavan za teško delo protiv zdravlja ljudi i da radi u zdravstvenoj ustanovi.Stanje urgentnoPredsednica izvršnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta dr Nevenka Dimitrijević kaže da je sakupila više poena potrebnih, a da to nije uradio samo onaj ko nije ni hteo.- Nemam reči opravdanja za kolege koje nisu išle na predavanja i seminare. Mi smo upozoravali da može doći do ovoga, ali sada treba da uložimo napore i vidimo šta ćemo dalje. Zdravstveni sistem se i sada suočava sa situacijom da nema ko da radi i leči ljude - kaže dr Dimitrijević.Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je Ministarstvo zdravlja formiralo radnu grupu koja će se baviti ispitivanjem i utvrđivanjem kriterijuma za dodelu licenci.- Samim tim poboljšaće se kvalitet obavljanja lekarske delatnosti. Očekujem od lekara da budu vredni i da više rade - rekao je Lončar.

Dr Vesna JovanovićLEKARI IZ SELA SU ODGOVORNIJI!Uslove za licencu bolje i odgovornije shvatili lekari iz manjih mesta nego oni iz većih gradova.- Lekari iz ruralnih sredina su se znatno više potrudili i mnogo su ozbiljnije shvatili sakupljanje bodova - istakla je Jovanovićeva.

Lončar nezadovoljan ishranom porodiljaDORUČAK JE SRAMOTAN!Nakon što su se ponovo pojavile fotografije sa više nego skromnim doručkom u porodilištima, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izrazio je nezadovoljstvo i najavio da će odgovorni biti sankcionisani.- Video sam sliku doručka u GAK u Višegradskoj. Oni koji su napravili propuste biće sankcionisani - rekao je Lončar i naveo da se jedan deo propusta odnosi na tehničko-ekonomski centar u kojem se priprema hrana, dok je drugi deo propusta na samoj klinici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track