PROMOCIJA U SREMSKOJ MITROVICI: Vojska Srbije dobila tri nova vučna voza
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

vrednost nabavke 140 miliona dinara

PROMOCIJA U SREMSKOJ MITROVICI: Vojska Srbije dobila tri nova vučna voza

Društvo -
Ako znate da je najstariji vučni voz u Vojsci Srbije nabavljen 1967, a najmlađi 1982. godine, onda je jasno koliko je modernizacija u ovom sektoru bitna za nas, rekao je Gašić dodajući da je u planu da se početkom sledeće godine pokrene nabavka još tri vučna voza.

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nabavili su za potrebe transporta borbenih vozila i vangabaritnih sredstava tri nova vučna voza čijoj su primopredaji u kasarni „Boško Palkovljević – Pinki“ u Sremskoj Mitrovici prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić sa saradnicima.

Ministar Gašić istakao je da su u 2015. godini rezultati rada sistema odbrane vidljivi, a dokaz tome su i vučna vozila koja od danas „pojačavaju“ vozne parkove u Beogradu, Kraljevu i Nišu.

- Ako znate da je najstariji vučni voz u Vojsci Srbije nabavljen 1967, a najmlađi 1982. godine, onda je jasno koliko je modernizacija u ovom sektoru bitna za nas, rekao je Gašić dodajući da je vrednost te investicije više od 140 miliona dinara.

Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ministar je najavio da je u planu da se početkom sledeće godine pokrene nabavka još tri vučna voza.

On je izrazio zadovoljstvo što će Vojska Srbije do kraja maja preuzeti i deset novih FAP-ovih kamiona, što predstavlja podršku vojske domaćoj industriji, napominjući da sa tom kompanijom sistem odbrane ima dugogodišnju dobru saradnju.

Novi vučni vozovi i modernizacija tenkova M -84

Kada je reč o opremi i modernizaciji mehanizovanih jedinica, ministar je podsetio da se već sada radi na modernizaciji tenka M-84, za šta su u ovoj godini opredeljena značajna sredstva. On je naglasio da je u mnogim fabrikama namenske industrije pokrenut veliki deo proizvodnje a da su u ovoj godini opredeljena značajna sredstva i za modernizaciju aviona G-4.

Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Repliku ključeva kamiona ministru je uručio generalni direktor MAN Importer Srbije Srđan Pezo koji je naglasio da vozila koja su isporučena Vojsci predstavljaju poslednju generaciju vozila u toj kompaniji i da se nalaze u rangu vučnih vozova najsavremenijih vojski sveta.

Nabavljeni vučni vozovi, prvenstveno namenjeni za transport tenkova, ali i drugih teških i vangabaritnih sredstava, sastoje se od troosovinskog tegljača MAN TGS 33.480 i poluprikolice De Angelis 4S79.

Cilj nabavke bio je povećanje efikasnosti i bezbednosti prilikom prevoženja pomenutih sredstava i sistema, ali i smanjenje troškova održavanja i očuvanje preostalih resursa postojećih vučnih vozova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja