OBRADOVIĆ (EPS): Struja neće poskupeti do 1. jula
Foto: Marina Lopičić

Prvo razgovori sa MMF

OBRADOVIĆ (EPS): Struja neće poskupeti do 1. jula

Društvo -
Ne očekujem da će EPS poslati zahtev za poskupljenje struje do kraja maja, kaže direktor Elektroprivrede Srbije

BEOGRAD - Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović izjavio je da EPS ne planira da do kraja maja zatraži poskupljenje struje, dok se ne završe pregovori sa MMF-om oko restrukturiranja tog javnog preduzeća."Ne očekujem da će EPS poslati zahtev za poskupljenje struje do kraja maja, a što se tiče daljeg perioda sačekaćemo pregovore između Vlade i MMF-a i međunarodnih institucija koji se bave reformama u EPS-u", rekao je Obradović.Struja, u skladu sa tim, neće moći da poskupi do kraja juna, jer je prema zakonom predviđenoj proceduri, potrebno da Agencija za energetiku, kao nezavisno regulatorno telo, na zahtev EPS-a prvo odobri korekciju cena struje, a da potom istekne 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku, da bi ona počela da važi.

“Ne želimo da sa zahtevom za poskupljenje struje iskačemo iz sadašnjih procesa, prvo će ići usvajanje plana finansijske konsolidacije EPS-a, a jedan od aspekata tog plana je i cenovna politika,” rekao je Obradović i dodao da očekuje da će i Agencije za energetiku biti uključena u pregovore oko finansijskog plana reorganizacije.

Govoreći o reviziji aranžmana sa MMF-om, kojim je predviđena i reorganizacija javnih preduzeha, među kojima i EPS-a , Obradović je istakao da je 1. jul, do kada treba da bude završena prva faza korporativizacije EPS-a, dokaz da to preduzeće, uz podršku Vlade Srbije, ispunjava predviđene planove.”To je najveća istorijska promena u EPS-u jer su sve prethodne vlade pričale o potrebi reorganizacije EPS- a i o potrebi da se postavi novo, efikasnije i odgovornije upravljanje kompanijom, ali je samo ova vlada to i uradila,” rekao je Obradović.

Kada završimo prvu fazu korporativizacije, to nam daje kredibilitet da ćemo i u ostalim fazama ispuniti ciljeve predviđene reorganizacijom, kazao je Obradović.“Ubeđen sam da naš proces reorganizacije ide po planu. Ostaje još da u što kraćem roku usvojimo finansijski plan reorganizacije, što su i očekivanje Svetske banke, MMF-a i EBRD-a,” rekao je on istakavši da je ispunjenje tog plana neophodno da bi EPS i dalje imao podršku tih međunarodnih finansijskih institucija.

U tom planu će se tačno navesti koji su to finansijski parametri koje EPS mora da postigne i te zadatke ćemo dobiti od 1. jula, istakao je direktor EPS-a.On je podsetio i da druga faza korporativizacije preduzeća treba da bude završena do 1. jula 2016. godine, a do tada EPS mora da pređe iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja