ČAST, PONOS I OBAVEZA: Srpski gardisti sa parade u Moskvi dočekani na Dedinju
Foto: Tanjug Oksana Toskic

Svečano

ČAST, PONOS I OBAVEZA: Srpski gardisti sa parade u Moskvi dočekani na Dedinju

Društvo -
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković je rekao da oseća veliku čast i ponos što ima priliku da stane ispred čvrstog, veličanstvenog, ponosnog stroja Garde, ukrasa naše vojske i u šaljivom tonu naveo da su bili bolji na Crvenom trgu, ali i da tako i treba

BEOGRAD - Svečani doček nacionalnog ešalona koji je učestvovao na Paradi pobednika u Moskvi upriličen je danas u kasarni Dedinje, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković pozdravio je gardiste koji su prodefilovali kasarnom, čestitavši im na "uspešnom i dostojanstvenom prezentovanju naše zemlje".

"Čestitam vam na uspešnom i dostojanstvenom prezentovanju naše zemlje, u potpunosti ste opravdali ukazano poverenje našeg državnog vrha i dali pun doprinos jačanju ugleda u svetu, kako vojske, tako i naše Srbije. Bili ste dostojni reprezent zemlje, stručni, obučeni, uigrani, izgledni, lepi i stasiti, baš onakvi kakva nam je i tradicija slavnih gardijskih jedinica, ponosno i bez greške", rekao je Diković.

"Kao najbolji među nama izabrani ste da predstavljate svakog vojnika i svakog građanina naše zemlje, svetu ste pokazali da Srbija ima časno mesto i ulogu u slobodarskim tradicijama", istakao je Todorović.

Komandant nacionalnog ešalona na vojnoj paradi u Moskvi potpukovnik Vladimir Vukajlović zahvalio se vojnom vrhu na ukazanom poverenju i svakom pripadniku ešalona na radu i disciplini, jer, kako je rekao, da svako od njih nije dao svoj maksimum, zadatak koji im je poveren, ne bi bio izvršen na nivou na kome je izvršen.

"Pokazali ste da ste dostojni potomci srpskih ratnika iz slavnih bitaka za slobodu i čast otadžbine i heroja koji su zajedno sa Crvenom armijom doneli slobodu na kraju Drugog svetskog rata", kaže se u čestitki ministra odbrane. Član nacionalnog ešalona Vojske Srbije kapetan Đorđe Simić rekao je da je parada bila veličanstven i impozantan događaj, kojim se ponosi svaki pripadnik nacionalnog ešalona.

"Bilo je prelepo. Ne znam kako to da opišem- fenomenalno. Možda je u nekim trenucima bilo malo naporno, ali smo ranije dosta uvežbavali i ipak smo stekli kondiciju koja je bila potrebna i za brži tempo ruske vojske, tako da smo postigli njihov korak, nisu nam bežali, i bilo je sve odlično", rekla je Mišić. Kako je navela, razmena znanja i iskustva mnogo je značila, te da je oko 16.000 ljudi, od kojih 15.000 samo Rusa učestvovalo na paradi i da je bilo "neopisivo".

Pogledajte kako je izgledao njihov marš na paradi u Moskvi:

http://www.youtube.com/watch?v=5_diATUXrnw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track