Papiri za kubansku vakcinu dostavljeni "Torlaku"

Rak pluća

Papiri za kubansku vakcinu dostavljeni "Torlaku"

Društvo -
Ako se budu ispunili svi standardi, mi bi na "Torlaku" punili tu vakcinu iz balka, kazao je direktor Branislav Lazić

BEOGRAD - Deo medicinske dokumentacije za kubansku vakcinu za rak pluća "Cimaveks EFG" stigao je u Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak, a krajem meseca delegacija instituta sa Kube posetiće Srbiju kako bi predstavili taj preparat i razmotrili buduće oblike saradnje.

Direktor "Torlaka" dr Branislav Lazić izjavio je da je pre šest dana održan je sastanak sa predstavnicima Instituta sa Kube koji proizvodi vakcinu i kubanske ambasade, a potpisano je i pismo o namerama.

Prema njegovim rečima, Institut "Torlak" već pet godina prati dešavanja u oblasti imunologijie na Kubi, a u narednom periodu biće razmotreni detalji oko budućih oblika saradnje.

Lazić je rekao da Institut "Torlak" nije zaintersovan samo za vakcinu koja se ovih dana spominjala u javnosti, već i druge vakcine koje se proizvode u toj zemlji.

On je kazao da je najpre neophodno da vakcina za rak pluća dobije sertifikat Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i da će tek onda moći da se počne sa njenom primenom.

Za sada je, prema njegovim rečima, Institut sa Kube "Torlaku" dostavio samo pet odsto predviđene dokumentacije.

"Ako se budu ispunili svi standardi, mi bi na "Torlaku" punili tu vakcinu iz balka", kazao je Lazić.

Nedavno je i ministar zdravlja Zoran Stanković razgovarao da predstavnicima ambasade Kube u Beogradu o mogućnosti da homeopatski preparati, kao i kubanske vakcine koje se koriste za lečenje raka, budu dostupni i pacijentima u Srbiji.

Dogovoreno je da delegacija kubanskih lekara krajem aprila na stručnoj konferenciji predstavi postignute rezultate u lečenju raka stručnjacima iz oblasti onkologije u Srbiji.

Kako je Tanjugu rekao Zoran Vujović, direktor firme "Vama" koja je zastupnik kubanskog Centra za molekularnu imunologiju (Cimab) iz Havane gde je obavljeno ispitivanje vakcine, ispitivanje "Cimaveksa EFG" bi u Evropskom centru trebalo da traje oko 15 meseci.

Postupak registracije te vakcije u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) mogao bi da traje i do 210 dana, a procedura je identična kao i za sve druge lekove.

Vujović je ranije rekao da je ta vakcina dala dobre rezultate u lečenju tamošnjihu pacijenata obolelih od raka pluća i da je zahvaljujući njoj ta opaka bolest praktično pretvorena u hroničnu.

Kako je naveo, kod 2.000 pacijenata na Kubi obavljena su klinička ispitivanja i rezultat su veoma dobri, a nisu primećene neželjene reakcije.

Objašnjavajući proceduru, Vujović je kazao da se vakcina daje na četiri mesta na telu, četiri puta, na 14 dana. Nakon toga se posmatra kako su vakcine delovale na metastaze na plućima.

"Vakcinom se proces hranjenja metastaznih ćelija zaustavlja i one umiru pa ostaje samo primarni tumor, koji ako može da se operiše to se i čini, a ako nije operativan, onda se nastavlja sa vakcinom", kazao je Vujović.

Jedna vakcina košta 250 evra, a budući da se daju četiri vakcine, i u četiri doze, celo lečenje koštalo bi oko 4.000 evra.

U Srbiji se svake godine registruje oko 5.000 novoobolelih od raka pluća, a kod 35 odsto bolest se otkrije kada je već metastazirala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track